Hormon bozukluklarının bazı durumlarda şişmanlama üzerinde büyük bir etkisi olur. Şişmanlık sorunu yaşayan bir kişide hormonsal yönden bir problem olup olmadığını mutlaka araştırmalıdır.
Şişmanlarda görülen vücuttaki önemli hormon değişiklikleri hangileridir?
Fazla kilo alımına neden olan hormonsal hastalıklara bakacak olursak en sık görülenler şunlardır; İnsülin hormonunun sık sık yüksek olması, kan şekerinde düşüklük, tiroid bezi yetmezliği ya da böbreküstü bezinin aşırı şekilde çalışması olarak sıralanabilir. Şişmanların vücutlarında bazı hormonların salınımı artmakta, bazılarıysa azalmaktadır. Şişman kişilerde büyüme hormonu düşük salgılanmaktadır ve bunun nedeni henüz bilinmiyor.
Şişman kişilerin vücudunda oluşan önemli hormon değişikliklerine bakacak olursak:
Yemek yedikten sonra pankreas bezi tarafından aşırı derecede insülin salgılanır, yemek yenmediği zamanlarda ise kanda bulunan insülin hormonu yüksektir ve etkisi azdır. Fazla kiloları atamamanın diğer bir nedeni yine kandaki insülin hormonunun yüksek düzeyde olması ve düzgün çalışmamasıdır. Buna "insülin direnci" adı verilmektedir. Kanda insülin hormonunun yüksek miktarda bulunması ve hücrelere kan şekerini sokamaması sebebiyle meydana gelen bu duruma "insülin direnci" denir. İnsülin direncinin yüksek olduğu kişilerde hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) atakları görülür. Böyle bir durum kişiyi şekerli yiyecekler tüketmeye yönelttiğinden zayıflamak pek mümkün olmamaktadır. Bu konuda insülin direncini azaltan bazı ilaçların faydası olabilir. Fakat bu tür ilaçlar doktor reçetesi edilerek kullanılmalı, doktor bilgisi dışında bu tür ilaçların kesinlikle kullanılmaması gereklidir.
Kanda bulunan leptin hormonu seviyesi yüksek olmasına rağmen beyine geçip iştahı azaltamaz ve kilo artışına neden olur. Bu da şişmanlarda leptin hormonunun iyi çalışmağı anlamına gelir.
Erkeklik hormonu olarak bilinen ve erkeklerde bulunan testosteron hormonu azalmakta, kadınlarda ise tersi olarak testosteron düzeyi artmakta ve tüylenmeye neden olmaktadır.
Şişmanlarda böbreküstü bezi aşırı kortizol hormonu üretir fakat idrarla atıldığı için kandaki seviyesi yükselmemektedir.