Tüp bebek tedavisinin yan etkisi var mı?
İnsanların ilaç denince aklına ilk gelen şey aslında yan etkisi olup olmadığıdır. Tabi ki yan etkiler çok önemli bir konudur. Ancak neredeyse bütün ilaçların ve tedavilerin küçük de olsa yan etkileri mutlaka bulunmaktadır. Ancak insanların en çok dert edindikleri konulardan biri olan gebelik söz konusu olunca insanlar bu yan etkileri neredeyse düşünmemektedir. Ancak yine de yan etkilerini bilmenizde fayda vardır. Bu yan etkiler şunlardır;Dış gebelik: Yaklaşık 100 gebelikten 2'sinde görülmekte olan dış gebelik problemi tüp bebek tedavisinin çok görülen yan etkilerindendir.
Enfeksiyon: Tıbbi bir müdahalede mutlaka enfeksiyon kapma ihtimali vardır. Ancak bunun olmaması için her yol denenmektedir. Yumurtalıkların alımı sırasında görülmektedir.
Kanama: Yine yumurta toplama işlemi sırasında gerçekleşebilecek olan bir yan etkidir. Herhangi bir ters giden durumda görülebilir. Ancak hemen durdurulması mümkündür.
Yaralanma: Rahime yakın damarlarda, idrar torbası ve bağırsakta görülebilmektedir. Bu da yumurta toplama işlemi sırasında gerçekleşebilmektedir. Genellikle olmaz fakat binde bir de olsa ihtimali vardır.
Çoğul gebelikler: Çoğul gebelik tüp bebek tedavisinde genellikle en çok istenmeyen durumdur. Bunun nedeni ise birden fazla gebelik olması durumunda gebeliğin tehlikeye girebileceği ve erken doğum gibi sorunlarla karşılaşma olabilmesi durumudur.
Tedavi başarısızlığı: Bu yan etki tüp bebek tedavisinde en çok görülen ve kişileri en çok üzen durumlardan biridir. Zaten tüp bebek tedavisinde gebelik oranı %50 oranında olmaktadır. Bu oran yaş ilerledikçe düşmekte ve gebe kalma ihtimali azalmaktadır.