24 Aralık 2015 Perşembe

Diyabetlilerin Yaptırması Gereken Testler

Sponsorlu Bağlantılar:

DİYABETLİLERİN YAPTIRMASI GEREKEN TETKİKLER

1- Tansiyon takibi yapılmalıdır. Diyabetiniz varsa, tansiyon sorununuz olmasa bile haftada bir kere tansiyonunuzu kontrol ettirmelisiniz. Genelde tüm diyabetlilerin yüksek tansiyon şikayetleri olmaktadır. Tansiyon yükselince bu durum kan şekerinizin yükselmesine de neden olabilir. Diyabetli hastalarda tansiyon sınırı 130/ 80 mmHg’ dır.

2- Diyabetli hastaların 3-4 ayda bir HbA1c takibi yapılmalıdır. Hba1c kırmızı kan hücrelerinde glikozun bağlı olduğu hemoglobin yüzdesini gösteren bir ölçü birimidir. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde oksijeni bağlar ve taşınmasını sağlamaktadır. HbA1c son 2-3 ay içindeki ortalama kan glikozu düzeyini ortaya çıkarır.

3- Diyabetliler senede bir kez böbrek fonksiyon testlerini yaptırmalıdır. Böbreklerinizde kalıcı böbrek sorunları yaşamamanız açısından düzenli tetkiklerinizin yapılması gerekir. Eğer bir böbrek sorunu çıkacaksa bile erken teşhis çok önemlidir.

4-Senede bir kere EKG kalp grafisi çekilmelidir. Kalp-damar sisteminizin kontrolü için en basit yöntem kalp elektrosudur.

5- Diyabetliler senede bir kez göz dibi muayenesi yaptırmalıdır.

Diyabet tansı ilk konduğunda göz muayenesi yapılmalıdır.

6- Yine senede bir kez nörolojik muayene yapılmalıdır.

7- Diyabetliler dişlerindeki çürük oluşumu takibi için 6 ayda bir diş muayenesi yaptırmalıdır.

Vücudunuzdaki diğer şikayetlerinize göre başka testler ya da doktorun görmesi istenebilir.

İlgili aramalar: diyabetlilerin yaptırması gereken testler nelerdir, şeker hastaları hangi testleri yaptırmalıdır, şeker hastalığında hangi tetkikler rutin yapılmalıdır