9 Aralık 2015 Çarşamba

Yaşlılarda Kabızlık

Sponsorlu Bağlantılar:

Kabızlık hemen her yaşta meydana gelen bir hastalıktır. Yaşlılarda daha da sık görülebilir. Bunların başlıca nedenleri vardır. Metabolizmanın yavaşlaması, hareketsizlik ve dışkıyı yaparken zorlanmaya bağlı yapamamadır. Yaş ilerledikçe kullanılan bağırsak düzenleyici ilaçların kullanılmasından anlaşılacağı gibi kabızlık yaşlılarda daha sık görülebilir. İnsan vücudu yaşlanmaya başladıkça sindirim sistemi de buna bağlı olarak değişiklikler gösterir, yavaşlar. Bu da zamanla tuvalete çıkamama duygusu oluşturur. Kabızlık sorunu ortaya çıkar. Kabızlığın üç tane öne çıkan sebebini sayabiliriz. Haftada bir ya da en fazla 2 kez tuvalete çıkmak, tuvalete çıkarken zorlanmak ve az dışkılamak.

Yaşlı kişilerde kabızlık iştah azalmasına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Düzenli beslenen kişilerde bile kabızlık olabilirken, yaşlılarda bunun ortaya çıkması kaçınılmazdır. Diğer bir şekli de hastalıklarına bağlı olarak psikolojik çöküntü ile de olabilir. Bol bol posalı yiyecekler yemeli, aç karnına bir bardak ılık suya limon sıkarak içmek yaşlılara iyi gelecektir. Yaşlılıkta kabızlığa neden olan durumlar.

Ağızdaki dişlerin azalması ya da olmaması
Apseler
Çatlaklar
Fistüller
Hemoroid
Bağırsak hastalıkları
Hareketsizlik
Az sıvı almak
Yeterli beslenmeme
Şeker ve benzeri hastalıklar ile bunlar için kullanılan ilaçlar

İlgili aramalar: yaşlılarda kabızlık neden olur, yaşlılarlarda kabızlığın nedenleri, yaşlı insanlarda kabızlık niçin olur