Kadınlarda yumurtalık fonksiyonları bittikten sonra, yani adet görmedikleri altı aylık süreçten başlayıp "menopoz süreci" başlar ve bütün kadınların hayatlarının yaklaşık olarak üçte biri menopoz süreci dediğimiz bu süreçte geçer. Bir kadının hayatında bu kadar uzun süre alan menopoz esnasında birtakım değişimler olması da normal. Fakat birtakım haller var ki, bunları alarm sinyali gibi görmek, dikkat etmek gerek. Menopoz sonrasındaki kanamalar da, dikkat edilişi lazım olan durumlara bir örnek. Bu konu hakkında kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Şükrü Sanus’un aktardığı bilgiler şu şekilde;
Menopoz sürecine giren bir kadında normal adetler ve adet arası görülmekte olan kanamalar oluşmaz. Aylık hormon tedavisi esnasında görülmekte olan düzenli kanamalar hariç tutulursa meydana gelen herhangi bir vajinal kanamaya "menopozdan sonra kanama", "menopozda kanama" ya da "postmenopozal kanama" isimleri verilir.
Menopozdan sonra süreçte kanama şikayeti hiç bir zaman normal kabul edilemez, genelde bir sorun göstergesidir ve her zaman araştırılışı gerekir.
Nedenler iyi ayırt edilmeli
Menopozdan sonra süreçte kanama şikayeti olan kadınların mutlak suretle jinekolojik olarak değerlendirilişi gerekiyor. Bu kanamaların bazısı kadın hastalıkları haricinde nedenlerden olabilir, öncelikli olarak bunlar ayırt edilmelidir.
Menopozdan sonra kanamaların en fazla görülmekte olan sebebi hormon ilaçlarının kullanılması. Osteoporoz ve yaşam kalitesini yükseltmek amacı ile verilen uzun dönem hormon uygulamaları, birtakım hastalarda düzenli adet benzeri kanamaların oluşmasına neden olabilir Bu tür ilaç alan hastalarda kanamalar da düzensiz oluyorsa, yine doktora başvurmakta fayda bulunmakta.
Günümüzde kullanılan ve kanamaya neden olmayan hormon ilaçları bulunmakta. Bu ilaçlarda da ilk üç ay lekelenmeler, düzensiz kanamalar olabilir, fakat sonrdan olan her çeşit kanama mutlak suretle araştırmalı.
Bazen idrar yollarından ya da bağırsaklardan gelen kana* malar da bu çeşit vajinal kanama* larla karışabilir.
Menopoz dönemindeki kanamanın kaynağı ne olabilir?
Rahim ağzı (Serviks): Buradan kaynaklı olan polip veya başka çeşit iyi ya da kötü huylu kitleler kanama yapabilir. Rahim ağzı kanserlerinin en erken bulgularından biri yine kanama olabilir ve denetimi yalnızca jinekolojik bir muayeneyle yapılabilecek kadar kolaydır.
Rahim: Rahim iç tabakasının (endometrium) aşırı incelmesi veya kalınlaşması (endometrial hiperplazi), burada oluşmuş bir polip, miyom veya başka çeşit iyi veya kötü huylu kitleler, birtakım ilaçlar gibi türlü nedenler kanama yapabilir.
Vajina: Menopozla beraber meydana gelen vajinal atrofi ve kuruluk neticesinde ilişkiye bağlı travmayla kanamalar olabilir. Aynı şekilde vajinadan kaynaklı olan bir parça kanamaya sebep olabilir.
Menopozdan sonra gelişmekte olan bir kanamanın tedavisi bütünüyle kanamanın nedenine bağlıdır, çokluk aşağıdaki sırayla sebep araştırılır:
* Menopozdan sonra kanama sıkıntısıyla gelen hastaya öncelikli olarak kanamanın kaynağını belirlemek amacı ile ayrıntılı bir jinekolojik muayene yapılmaktadır.
* Spekulumla vajina içerisinde ve rahim ağzında bir sorun var mı diye bakılır.
* Bunun haricinde ultrasonografiyle rahim ve yumurtalıklar değerlendirme yapılmaktadır. Bazı özel metodlarla rahim iç duvarını izlemek gerekebilmektedir.
* Menopozdan sonra süreçte rahim içerisinden kanaması olan her hastaya biyopsi (probe küretaj) yapılması gerekir. Bu işlem hatta menopozdan sonra kontrollerde rahim iç zarı (endometrium) 4* 5 mm.’den kalın olan hastalara bile, kontrol amacıyla yapılmaktadır.
Özetle menopoz esnasında meydana gelen sebebi bilinemeyen herhangi bir kanama için "Önemli değil geçer ya da geçti" dememeli, muhakkak bir doktora danışmalıdır.
İlgili aramalar: menopoz döneminde adet kanaması olur mu, menopoz döneminde kanama neden olur? menopozdayken adet görülür mü, adet kesilmesi menopozun habercisi mi