Aftlar, genellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı zamanlarda ortaya çıkan acı verici yaralardır. Genelde ağız içinde görülmesine rağmen vücudun başka bölgelerinde de görülebilir. Aftın ortaya çıkmasında bir çok etken olabilir. Stres, beslenme şekli, kullanılan ilaçlar, ağız içini veya dili ısırmak, vücut direncinin azalması gibi değişik nedenlerden biri veya birçoğunun aynı anda etki etmesiyle meydana geldiği düşünülmektedir.
Aft, dudaklara yakın bir bölgede çıkmışsa ve boyu büyükse bir şeyler yiyip içerken acı verir ve yemek yemek ızdıraba dönüşebilir. Afta neden olan mikroorganizmalar kişinin ağız içerisinde sürekli bulunurlar fakat vücut direncinin düşmesiyle birlikte harekete geçerler.
Aftın tedavisi için bir deri hastalıkları uzmanına gidebiliriz. Doktor özellikle süreklilik arz eden bir aft oluşumu söz konusu ise altta yatan başka bir hastalık olup olmadığına bakmak için bir takım laboratuvar tetkikleri isteyebilir. Bunun dışında ağız içerisinde mikroorganizma oluşumunu önleyici bir takım kremler ve gargaralar reçete edebilir. Bunlar ilk kullanımdan itibaren etkilerini göstermeye başlarlar ve kişiyi rahatlatırlar. Ağız içi yaralarının tedavisinde kullanılan kortikosterod türden kremler doktor kontrolünde kullanılır ve gebelerde tıbbi zorunluluk olmadıkça kullanılmaz. Ağzınızda sürekli aft çıkıyorsa bu durumu önemseyiniz ve tedavisine en kısa sürede başlayınız. Gazlı, asitli içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durun veya miktarını azaltın. Çok baharatlı, ekşi ve tuzlu yemekten kaçının.
Bu rahatsızlıktan sizi çabucak kurtaracak ilacı merak ediyorsanız lütfen aşağıdaki "Aft Nasıl Geçer" haberine mutlaka tıklayınız.
Aft Nasıl Geçer
Aramalar: aft nasıl geçer? ağzı içinde çıkan ağrılı yaralar nasıl iyileşir?