Arada sırada içilen içki milyonlarca insan için bir keyif kaynağıdır. Orta karar almak koşuluyla bira, şarap ve yüksek alkollü içkilerin sağlığa zararı yoktur. Ama yanlış zamanlarda ve çok miktarda içilirse zararın sonu yoktur.
Alkolün başlıca etkisi beynin ve sinirlerin tepkilerini kesmesidir. İnsanların içkiden hoşlanma nedeni de budur. Bir ya da iki içki bir trankilizan gibi etki yapar. Bazı insanların inandığının aksine az miktarda alkol uyarıcı değildir. Hatta zihinsel yasakları bir dereceye kadar ortadan kaldırdığı için insanların yaratıcı yanlarının ortaya çıkmasında da yardımcı olur denebilir.
Alkol aynı zamanda damarları açıcı etki yapar ve idrar söktürür. Alkol bol miktarda alındığında kandaki şeker süratle düşer (hipoglisemi). İçkici kendini zayıf, sinirli ve aç hisseder. Alkol karbonhidrat formunda kalori bulundurursa da başkaca besin değeri yoktur.
Alkolü ne kadar içmeli?
Alkolün etkisi kandaki yoğunluğuna bağlıdır. Bu yoğunluk da insandan insana değişir. Eğer iri yarı bir yapıdaysanız ufak yapılı bir insana oranla alkol kanınızda daha az yoğun olacak ve dışarı atılması kolaylaşacaktır. Eğer içerken bir şeyler yiyorsanız ya da içmeden önce mide cidarını yağlayacak bir şey yemişseniz (tereyağı sürülmüş bir dilim kızarmış ekmek gibi) alkolün kandaki yoğunluğunun yükselme hızı yavaşlar. İçkiyi ağır ağır içerseniz etkilemesi daha yavaş olacaktır. Yüksek alkol oranı olan bir içkiyi birden içmekle hemen kana karışmasını sağlamış olursunuz. Onun yerine aynı hızda bir bira içerseniz etkisi fazla olmayacaktır. Hele ağır içilen bir bira, daha bardak sona ermeden vücuttan dışarı atılma aşamasına gelmiş olacaktır.
Öğle yemeğinde içilen bir ya da iki kadeh içki vücuttan atılıncaya kadar birkaç saatin geçmesi gerekecektir. Ama akşam üzeri buna ilave olarak iki kadeh daha içecek olursanız kandaki yoğunluğu artacaktır.
Alkolün zararları:
Fazla miktarda alkol alınması beyinde tahribata neden olmaktadır. Hafızada boşluklar, konsantrasyon eksikliği, duygusal reaksiyonlar ve dilde dolaşma, denge yitimi gözlenir. Sürekli ve ağır içmenin sonucunda karaciğer kaçınılmaz olarak siroza yakalanacaktır.
Bir seferde çok fazla alkol alma midenizde akut gastrite sebep olabilir. Ama uzun süreli fazla alkol alınması kronik gastrite yol açacaktır. Ayrıca alkolizmin erkeklerde iktidarsızlığa, gebe kadınnlarda ise bebeğin düşmesine yol açtığı saptanmıştır.
Ne tür içki içilmeli?
Her gün içmek, hem bağımlılık doğurabileceği için hem de midede ağır tahrişlere yol açacağı için doğru değildir. Ama bir büyük şişe bira, ya dört kadeh şarap, ya da bir duble yüksek alkollü içki içmek zararı en aza indirir.
Renkli içkiler, yani viski, konyak ve kırmızı şaraplar baş ağrısına neden olur. Cin, rakı ve votka gibi renksiz içkiler ise daha az baş ağrısı yapar ya da hiç yapmaz. İçkiyle birlikte sigara içmek de baş ağrılarını artırıcı faktördür. Ağır bir içki içiminin sabahında mümkün olduğu kadar çok istirahat edin ve çok su için. Çünkü, içki idrar söktürücü olduğu için suyun da yardımıyla vücuttaki alkolün dışarı atılmasını sağlayacaktır. Eğer başınız çok ağrıyorsa aspirin içmekten kaçının. Çünkü aspirin zaten tahriş olan mide mukozasını olumsuz etliyecektir. Başka bir ağrı kesici deneyin.
Aramalar: alkolün yararları varmı, alkolün zararları nelerdir, içkinin zararları, içkinin yararları