Güneş yanığının tedavisini, yanığın evresine göre planlamak doğrudur. 1. derece yanık dediğimiz "kızarıklık" evresinde acı görülür. Acıyı hafifletmek ve dindirmek amacıyla soğuk pansuman yapmak iyi gelecektir. Fakat bunu yaparken soğuk su kullanmak cildi kurutacağı için, soğuk su iyi bir fikir değildir.
Piyasada yoğurt kıvamında güneş yanıklarına sürülecek ürünler vardır. Gümüş silfodiyazin, lanolin içeren veya bitkisel aloe veralı yanık oluşumunu engelleyici kremler vardır. Bu kremleri yanık oluşmuş olsa bile sürmek faydalı olacaktır.
1. derece yanıklarda da sıvı kaybı olduğundan dolayı ağızdan aldığımız sıvı miktarını arttırmamız gereklidir. Bu tür durumlarda bol bol su içerek vücudumuzun içeriden de ihtiyaç duyduğu nemi yeterince sağlamalıyız.
Güneş yanıklarımızın olduğu dönemlerde banyo yaparken kese yapmamalıyız, yanık olan bölgeleri kaşımamalıyız ve rahatsız edebilecek giysileri giymemeliyiz. Yine yatarken yanıklarımızın üzerine yatmamamızda fayda vardır. Yanıkların üzeri sıyrılırsa o bölgede enfeksiyon oluşması ihtimali vardır.
1. derece güneş yanıklarından antienflamatuar türden parasetamol içeren ilaçlar kullanılabilir. Aspirinin çocuklarda özellikle de güneş yanığında kullanımı tehlikelidir. Çünkü aspirinin kan dolaşımını hızlandıran, kanı sulandırıcı etkisi vardır ve bu etki güneş yanığı durumunda farklı bir sendroma giden olumsuz bir tabloya yol açar.
Antienflamatuar bir ilaç kullanmak ya da nemlendirici yumuşak bir krem sürmek tedavinin ilk basamağını oluşturur. Bu tedaviyi 2-3 gün boyunca tekrarlarsak iyileşmeler görebiliriz.
Aramalar: güneş yanıkları nasıl geçer, güneş yanığının tedavisi, güneş yanıklarına ne iyi gelir