Barbitürat Nedir?
Barbitürat, uyku ilacı yapılmasında kullanılan kimyasal bir maddedir. Narkotik ilaçlar kategorisindedirler. Gelişigüzel kullanılırsa, morfin ve eroin gibi uyuşturucu maddelerde olduğu şekilde bağımlılık yapabilir. Barbitüratler tıpta 3 farklı amaçla kullanılmaktadır.
Kısa etkili kullanımı: Anestezi amaçlı kullanılır.
Orta etkili kullanımı: Cerrahi operasyon öncesi sakinleştirici olarak, uyku vermesi için ya da çırpınma nöbetlerini bertaraf etmek için kullanılır.
Uzun etkili kullanımı: Devamlı ve günlük sakinleştirici olarak kullanılır.
Eğer uzun süre kullanılırsa bağımlılık yapar. Nevrotik hastalara verildiği ilaç genellikle oral yolla (ağızdan) tabletler halinde, nadir de olsa damardan verilmektedir.
Uyuşturucu kullanan gençler, kullanmış oldukları uyuşturucu maddeyi bulamadıklarında barbitürat bulup alırlar ve bu ilaçlara bağımlı olurlar. Alkol ya da esrar gibi maddelerle birlikte kullanılırsa etkisi iki kat fazlalaşır. Barbitüratların genel kullanım amaçları; gerginlikten, gereksiz telaşlardan ve yetersizlik duygusundan kurtulmaktır. Uykusuzluk sorunu olduğundan hastaya verilen bu tür ilaçlar uzun zamanlarda ve aşırı dozda kullanılırsa, gerek fiziksel gerekse de psikolojik bağımlılığa neden olurlar.
Bağımlılık belirtileri:
Dalgınlık.
Dikkatini verememe.
Yargılamada bozukluk.
Bunaltı, anksiyete (endişe).
Çırpınma nöbetleri.
Beyin dokusuna verdiği zarardan dolayı intihara meyillilik ve ölüme kadar gidebilen bir süreçtir.
Barbitüratlara bağımlılığı olanlar maddeyi almadığı zaman aşağıdaki belirtiler gözlenebilir.
Uykusuzluk.
Titreme.
Kusma, bulantı.
Karında oluşan kramplar.
Kalbin hızlı atması.
Kan basıncının artması.
Barbitüratlarda görülen yukarıdaki çekilme belirtileri eroin ve morfine oranla daha uzun sürmektedir ve bu süreç ölümle sonuçlanabilir.