Streptokokların bademcik yoluyla vücuda girmesiyle oluşur. Bakteriler vücuda girdikten sonra çoğalır ve kan dolaşımına bi toksin salar. Bir günle, bir hafta arasında değişen kuluçka devresinden sonra toksin, hastalık semptomlarının oluşmasını sağlar.
İlk gün çocukta 40°C'yi aşan bir ateş görülür. Boğazı acılı ve kırmızı, dili paslıdır. Bazı çocukların bademciklerinin üzeri beyaz bir örtüyle örtülüdür ve hasta kusar.
İkinci gün çocuğun yüzünde parlak kırmızı döküntüler görülür. Ağzının kenarında döküntü görülmez. Ertesi gün tüm vücudu, kolları ve bacakları döküntüyle kaplanır. Döküntüler kaşıntılıdır. Bu arada ateş düşer. Çocuğun dili pembe bir çilek görüntüsü alır. Altıncı gün döküntü solar ve deride soyulma başlar. Soyulan derinin altından kırmızı, taze bir deri çıkar. Soyulma 1 veya 14 gün sürebilir.
Kızıl, büyüklerde görülmez. Eskisi kadar tehlikeli değildir. Başlıca komplikasyonları iki ya da üç hafta sonra görülen romatizma ateşi ya da böbrek zarının iltihabıdır. Ama bunlar da çok nadir olarak görülür.
Ne yapmalı?
Çocuğun kızıla yakalandığından kuşkulanır kuşkulanmaz doktora başvurun. Onun yazacağı bir antibiyotik streptokok bakterisinin etkisini çabucak kaldıracaktır. Zamanında alınmış antibiyotikle tedavi tamdır.
Aramalar: kızılın nedenleri, kızıl neden olur? kızıl nasıl bir hastalıktır? kızılın belirtileri nelerdir?