Kolesterol, insan ve hayvan hücrelerinde var olan, yağda çözülebilme yeteneğine sahip alkol yapısında bir maddedir. Vücudun kendisi bu maddeyi üretir. Kolesterol, hormonların, hücre zarlarının ve vücuttaki bazı diğer maddelerin oluşumu için gerekir. Eğer kolesterol vücut tarafından aşırı miktarlarda üretilirse kolesterolün fazlası kan damarlarının duvarlarında birikir ve buralarda kan akışını tamamen engeller ya da azaltır. Netice itibariyle kanda kolesterol seviyesi yüksekliği meydana gelir. Kolesterol yağ değildir fakat yağa benzeyen mumumsu bir yapısı vardır. Kolesterolün kandaki normal miktarı 180-240 mg/dl'dir. Kolesterolün yükselmesi damar sertliğine neden olur. Kırmızı et, balık, kümes hayvanları, yumurtanın sarısı, süt ve süt mamülleri ve tereyağı gibi hayvansal besinler vücudumuza kolesterolü aldığımız kaynaklardan ilk akla gelenleridir.
Aramalar: kolesterol nedir? yüksek kolesterolün zararları nelerdir?