6 Temmuz 2012 Cuma

Domatesin ve Domates Suyunun Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Domatesin ve Domates Suyunun Faydaları:

Domatesin ve domates suyu tüketmenin sağlık açısından oldukça faydaları olduğu bilim insanları tarafından ortaya konulmuştur. Domates çoğumuz tarafından sebze olarak bilinse de ve manavlarda da sebze reyonunda bulunsa da aslında botanik bilimcilerine göre meyve kategorisindedir.

Domatese bildiğimiz kırmızı rengini veren likopen adlı madde, vücut direncimizi arttırır ve bir çok farklı kanser türüne karşı koruyucu etki sağlar.

Domates, karotenoidlerden özellikle de likopen yönünde oldukça zengin bir meyvedir. Amerikan Journal of Nutritional Science dergisinin araştırmasına göre likopen, prostat kanseri tehlikesininin ciddi şekilde önüne geçmektedir. Erkeklerin, haftada 2 ila 4 porsiyon taze domates yiyerek prostat kanseri olasılığını domates hiç tüketmeyen kişilere oranla %26 daha az yakalandıkları gözlemlenmiştir. Ayrıca likopen, antioksidan olduğu için, koroner kalp rahatsızlıkları ve kanserin farklı türlerine karşı fayda sağlamaktadır. Özellikle pişmiş domatesin prostat kanseri riskini oldukça azaltmakta olduğu bilinmektedir. Likopende bulunan antioksidan maddeler, hücre içerisinde hasara sebep olan tekli oksijenin oluşmasını engeller ya da oluştuktan sonra bağlayarak etkisini gösterir. Yine organizma içerisinde karsinojen oluşumunu baskılar.

Domates ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar yine göstermiştir ki domates kanın akışkanlığını arttırır ve böylece damar tıkanıklığı gibi sağlık problemlerini de azaltır. Yaralanmalarda kan kaybını önlemek için görev alan pıhtılaşmayı sağlayan kan hücreleri çok yoğun şekilde bulunursa damar tıkanıklığı ve damar daralmasına sebep olabiliyor. Madde çok yoğun olduğu zaman bu durum damarlardan geçen kanın akışını zayıflatacaktır ve bu da zaman içinde damar tıkanıklığı sorununu ortaya çıkaracaktır. Domateste bulunan bir madde işte bu pıhtılaşma hücrelerinin yaptığı kan yoğunluğunu azaltmakta ve kanı daha akışkan hale getirerek damarlardan geçişini kolaylaştırmaktadır. Bunu sağlayan maddenin de domatesin çekirdeğinin etrafında gördüğümüz çekirdeği kaplayan sarı sıvıdır. Domateste ve domatesten yapılan gıda ürünlerinde bulunan likopenin, D vitamini ve kalsiyum ile birlikte kemikleri güçlendirir ve kemik yapısında meydana gelen yıkımları yavaşlatır. Ayrıca yapılan bir araştırma sonuçlarına göre domateste bulunan likopen, akciğerlerde görülen iltihaplanmayı onarmakta ve astım hastalığına karşı iyi gelmektedir. Üriner sistem dediğimiz böbrekleri çalıştırır ve vücudumuzda birikmiş üre asidinin ve ürat tuzlarının eritilip idrar yardımıyla birlikte dışarı atılmasını kolaylaştırır. Bu sebeple böbrek taşı düşüren, kum döken hastalar için de iyi gelecektir. Domatesin faydaları saymakla bitmiyor görüldüğü gibi. Yine domatesteki likopenin bilinen bir çok faydasından biri de iştah hormonlarını azaltarak tokluk hissi verdiğidir. Bu özelliği zayıflamak isteyen kişilerin diyetinde domates ve domatesle yapılan yiyeceklerinde bulunması gerektiğini göstermektedir.

100 gr domatesin besin değerleri:

Vitamin A: 1000 İ.Ü.
Vitamin B: Tiamin 0,06 mg.
Vitamin K: miktarı net değildir.
C vitamini: 23 mg.
Demir: 0,6 mg.
Fosfor: 27 mg.
Potasyum: 360 mg.
Kalsiyum: 11 mg.
Protein: 1,0 gr.
Kalori Değeri: 20 kcal