Güneş yanığı vücudun gereğinden fazla güneşin ultraviyole ışınlarına maruz bırakılması sonucu olur. Yanan yer kırmızı sıcak ve hassastır. Daha ağır vakalarda kabarcıklar oluşur. Açık renk ciltli insanlar koyu renklilerden daha fazla güneş yanığına uğrarlar.
Güneş ışınlarının tehlikeleri nelerdir?
Her yıl fazla yanmak sonucunda deri esnekliğini yitirir ve buruşuk yaşlı bir görünüm alır. Ayrıca vücudun güneşe maruz kalan yerlerinde keratos denilen kalın, kırmızı deri yanmaları oluşur. Kuvvetli güneş ışınlarına uzun süre ve devamlı maruz kalmanın ağır bir riski de cilt kanserleridir.
Güneş yanığına karşı ne yapılmalıdır?
Güneşte kalmanın yollarını bilip, ona göre davranmalıdır. İlk gün güneşte 15 dakikadan fazla kalınmamalı, bunu her gün biraz artırarak dört-beş günde vücudun güzel bir renk almasını sağlamalıdır. Bu dönemde vücuda koruyucu bir krem ya da vücut losyonu sürmek gereklidir.
Herşeye rağmen güneş yanığı olduysa, vücudun o bölümlerini denize girerken dahi örtülü tutmaya özen gösterin. Bu arada kalamin losyonu ya da onun benzeri losyonları sürün. Acı varsa ağrı kesiciler alarak rahatlamaya çalışın. Derinin duyarlığı geçmeden de güneşe göstermeyin. Eğer yanıklar çok daha ağır boyuttaysa bir doktora görünün.