5 Temmuz 2012 Perşembe

Gut Hastalığı Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Gut Nedir?

Gut hastalığı özellikle de 40 yaşın üzerindeki erkeklerde görülmektedir. Vücudun biyokimyasal yapısında oluşan bir takım değişiklikler nedeniyle eklemlerde kristal şeklinde ürik asidin birikmesi sonucu oluşmaktadır. Gut bilhassa diz, dirsek, parmak ve ayak eklemlerinde oluşur. Bu hastalığa yakalanan kişileri hemen hemen % 75'inin ayak başparmağı eklemi tutulmaktadır.

Gut hastalığı ani bir şekilde de gelişebilmektedir. Bir sabah kalktığımızda bir bakarız ayak parmağımızın eklemi şişmiş ve parmağımız ağrıyor. Bu bölgede aşırı hassasiyet olacağı için ufak bir dokunmak bile ağrıya neden olacaktır. Hastalığın bu döneminde acele ile bir ağrı kesici alarak ağrıyı dindirmeye çalışmak son derece hatalıdır. Aspirin ve benzeri ağrı kesiciler ürik asitin vücut dışına atılmasını yavaşlatmaktadır.

Böyle bir ağrı olduğunda ilk etapta yapılacak en doğru hareket soğuk kompres yapmaktır. Ağrıyan bölgeye soğuk uygulama yapmak ağrının şiddetini azaltacaktır. Gut hastalığının tedavisinde daha çok önleyici tedavinin rolü vardır. Hasta olan kişinin fazla kilolarından kurtulması, proteinden, (bilhassa kırmızı et tüketmekten ve kırmızı et bulunduran yemeklerden) ve alkolden uzak durması olası gut krizlerini önlemeye fayda sağlar.