23 Mayıs 2013 Perşembe

Antibiyotik Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

ANTİBİYOTİK

Çoğu zaman küf, mantar, bakteri gibi canlı organizmalardan elde edilen ve vücuttaki bakterileri öldürmek ya da bunların çoğalmasını önlemek amacıyla kullanılan ilaçlardır. Günümüzdeki antibiyotiklerin bazıları, doğal olanların sentetik yolla elde edilen değişik şekilleridir. Herhangi bir çeşit antibiyotik bazı belirli bakteriler karşısında etkiliyse de, yeni bulunan bazı antibiyotikler çok sayıda bakteri enfeksiyonu karşısında başarı sağlayabilmektedir. Bazen bir bakteri bir antibiyotik karşısında direnç kazanabilir; böyle bir bakteriye etki edecek antibiyotikler laboratuvar testleriyle belirlenir. Virüslere karşı etkili hiçbir antibiyotik yoktur. Bu sebeple grip gibi virüs hastalıklarında antibiyotik kullanmak yararsız olacaktır.

ANTİBİYOTİKLERİN YAN ETKİLERİ

Antibiyotiklerin olası yan etkileri; Bulantı, kusma ve ishal. Bazı kimseler bazı belirli antibiyotiklere karşı alerjik olabilir ve bunları kullandıklarında deri döküntüleri, ateş yükselmesi, eklem ağrıları, şişlikler ve hırıltılı solunum gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Çok sayıda bakteri üzerinde etkili antibiyotiklerin kullanılmasından sonra pamukçuk gibisinden mantar hastalıklarıyla karşılaşmak mümkündür.

Ampisilin, amoksisilin, eritromisin ve penisilin; çocuklarda en sık kullanılan antibiyotiklerdir. Antibiyotik reçete edildiğinde, bunun tam bir kür boyunca —yani doktorun söylediği süre kadar— kullanılması gerekir. Tedaviye daha erken son verilmesi hastalığın tekrarlamasına ve antibiyotiğe dirençli bakterilerin gelişmesine neden olabilir. Antibiyotikler yan etki yapabilir ve bazı çocuklar penisilinle buna benzeyen antibiyotiklere karşı özellikle duyarlıdır. Bu yan etkiler deri döküntüsü, bulantı, kusma, ishal ve hırıltılı solunum şeklinde olabilir. Bu gibi reaksiyonlar karşısında doktora danışmanız gerekir.

Antibiyotikler her zaman, doktorun söylediği süre boyunca kullanılmalıdır. Aksi takdirde belirtiler ortadan kalkmış bile olsa hastalık, tedavisi daha zor olacak şeklide tekrarlayabilir (bunun nedeni antibiyotiğe dirençli bakterilerin gelişmesidir).

İlgili aramalar: antibiyotik nedir? antibiyotik ilaçlar nasıl elde edilir? antibiyotik ilaçların yan etkileri nelerdir? çocuklarda antibiyotik kullanımı nasıl olmalıdır?