2 Mayıs 2013 Perşembe

Hamileliğin 30. Haftası

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİĞİN 30. HAFTASI

30. HAFTA GEBELİKTE ANNE VE BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Artık hamilelikte mide yanmaları şiddetini iyice artırmıştır… Ve minik varlık hızla büyümeye devam etmektedir…

Bebeğin anne karnında yaşadığı değişimler

Günler geçtikçe bebek daha da büyüyor ve akıllanıyor.

Bu haftada bebek yaklaşık olarak 40 cm. Boyunda ve 1.250 gr ağırlığındadır.

hamileliğin 30. haftasında bebeğin pozisyonu

Bebeğin içinde geliştiği amniyotik sıvı bebeğin etrafını sarıyor. Ancak bebek büyüdükçe daha çok yere ihtiyaç duyacak ve amniyotik sıvının miktarı azalacaktır. Karın bölgesinde gerçekleşen şişlik bebeğin büyüdüğünün ispatıdır. Bebeğin Beyin fonksiyonları da her geçen gün gelişmeye devam etmekte. Doğum anındaki pozisyonunu hemen hemen akmış durumdadır. İnanılmaz ama artık vücut ısını bile ayarlayabilir bir yapıya ulaşmıştır. Bu döneme kadar onun ısınmasını sağlayan tüyler artık yavaş yavaş dökülmeye başlamıştır. Görme kabiliyeti hala gelişmeye devam ediyor. Doğumdan sonra bile bebek günün büyük kısmını gözü kapalı geçirecektir.

Gebeliğin 30. Haftasında annede görülen değişimler

hamileliğin 30. haftasında anne karnı
30. haftada mide yanmasını şiddetini daha çok artıracaktır. Mide yanması gebeliğin en bilinen ve en çok huzursuzluk veren bir belirtisidir. Bu haftada genellikle uyku problemi çok fazla yaşanabilir. Uyumada sıkıntı yaşandığı için yorgunluk ve halsizlik şikayeti ortaya çıkacaktır. Daha önceki günlere bakarak hareketlerde oldukça kısıtlama yaşanabilir. Karnın büyümesinden dolayı hareket merkezi değişime uğramıştır. Buda hareket etmede sıkıntılara yol açmaktadır. Denge bozukluğu yaşanabilir. Ayaklarda geçici olarak belirgin bir şekilde büyümüştür. Doğum yaklaştıkça korkular da artmış olabilir. Korkulardan dolayı gece uykularında problem yaşanabilir. Duygusal anlamda da birçok değişiklikler ortaya çıkabilir. Bu korku ve kaygılar çok fazla rahatsız edici boyutlarda ise doktordan yardım almakta yarar vardır. Bu haftaya gelene kadar yaklaşık olarak 9 kilo alınması normaldir. Gebeliğin geri kalan kısmında da yaklaşık olarak 4–5 kilo daha alınması tavsiye edilmektedir.

30. Haftada Karın Şişliği

Her gün biraz daha büyüyen rahim mide ve bağırsaklara baskı uygulamaya devam ediyor. Bu hafta ve daha sonrasında karın şişliği daha rahatsız edici bir hal alabilir. Fazla yemekten ve ağır yiyeceklerden kaçınılması gerekir.

  30. Haftada Yorgunluk

Gebeliğin ikinci üç aylık dönemi de geride kaldı. Anne bedeninde büyümeye devam eden bebek artık daha ağır. Bu ağırlıktan dolayı uyku problemleri kaçınılmaz olur. Uykusuzluk ise gün boyu yorgunluğa neden olmaktadır.

  30. Haftada Çatlaklar

Genişleyen ve her geçen gün genişlemeye devam eden vücutta pembemsi renkli çatlaklar oluşabilir. Nemlendirici kerem kullanarak cildi yumuşatılabilir ve rahatlama sağlanabilir.

  30. Haftada Diş eti problemleri

Gebelikte en çok karşılaşılan sorunlardan biri diş problemleridir. Diş etleri kanayabilir ve hatta iltihaplanabilir. Bu nedenle dişlere gerekli önemin gösterilmesi gerekir. Her yemekten sonra mutlaka diş temizliği ihmal edilmemelidir.

  30. Haftada Kabızlık

Gebeliğin başlarında da ortaya çıkan kabızlık sorunu bu haftalarda da şiddetli bir şekilde oluşum gösterebilir. Kabızlığı önlemek için sıvı gıdalar ve lifli gıdaların tercih edilmesi gerekir. Kabızlık için alınabilecek tek önlem budur.

  30. Haftada Baş dönmesi

Baş dönmesi her hamile kadının yaşadığı bir semptomdur. Ancak baş dönmeleri baygınlık ile sonlanıyorsa muhakkak doktora danışılmalı ve gerekli tedbir alınmalıdır.

Hamileliğin 30. haftası, doğum ile alakalı korkular yavaş yavaş kendini göstermeye başlar. Genelde her kadın doğumdan korkar ve bu nedenle doğumun epidural ya da ağrı kesici ile gerçekleşmesini ister. Ancak ilaçsız doğum tercih edenlerin sayısı da oldukça fazladır. Doğum eyleminde oluşabilecek ağrı ve acıların üstesinden gelmek için hazırlanmış eğitim programları vardır. Doğumdan korkan anne adaylarının bu tarz eğitim programlarına katılmaları oldukça yararlı olacaktır…