9 Mayıs 2013 Perşembe

Doğum İzni Ne Kadar?

Sponsorlu Bağlantılar:

DOĞUM İZNİ NE KADAR?

Kadın memura ve SSK'lı kadın çalışanlar; Doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni verilmektedir. Bir kerede ikiz, üçüz ve daha fazla doğum yapılan çoğul gebelik durumlarında ise, doğum öncesi 8 hafta izin süresine 2 hafta daha eklenerek 8 yerine 10 hafta doğum öncesi izni verilir. Fakat doğumdan önce kendini iyi hisseden ve sağlık yönünden çalışmasında bir sakınca bulunmayan kadınlar, bu durumu doktor raporuyla belgeler ise doğumdan önceki 3 haftaya kadar kurumlarında çalışabilir ve doğum öncesi kullanmadıkları bu 5 haftalık izin süresi doğum sonrasına eklenir 8+5=13 hafta doğum sonrası izin yapılır. Tüm bu hesaplar yapılırken gerçek doğum tarihi değil, son adet tarihine göre hesaplanan beklenen doğum tarihi esas alınır. Çünkü doğum, ameliyat tekniğine göre ya da bebeğin durumuna göre daha önce ya da geç gerçekleşebilir.

2013 yılı itibari ile üzerinde çok konuşulan doğum izninin toplam 6 aya çıkarılması hala üzerinde çalışılan bir konudur ve henüz yasalaşmış değildir. Bu konu eğer yasalaşırsa memur ve sgk'ya tabi çalışan kadınlar doğum öncesi 12 ve doğum sonrası 12 hafta olmak üzere toplam 24 hafta doğum izni kullanabilecekler.

İlgili aramalar: ssklılar için doğum izni kaç gündür? doğum izni kaç haftadır? doğum izni süresi kaç aydır? memurlar için doğum izni ne kadardır?