SPİRAL GÜVENLİ Mİ?
Spiral güvenli mi sorusu hem spiralin insan sağlığı açısından güvenli olup olmadığını öğrenmek hem de spiralin hamile kalmayı önleyip önlemediğini sormak için sorulabilir. Bu sebeple de iki konu hakkında da bilgi vereceğiz.
Spiral küçük de olsa cerrahi bir işlemdir. Cerrahi işlemlerin her insan için etkileri aynı olmaz. Basit bir arı sokması bile bazı insanlar için nasıl ölümcül etki edebiliyorsa, cerrahi işlemlerin de bünyeden bünyeye farklılık göstermesi normaldir. Spiral en güvenilir doğum kontrolü yöntemlerinden biridir ve ülkemizde ki kadınlarda da kullanımı giderek artmaktadır. Dünyada da spiralin kullanımı çok önemli rakamlara ulaşmıştır. Özellikle 10 yıla kadar uzun süreli koruma sağlaması tercih sebeplerinin başında gelir. Spiral taktıran kadınlardan bazılarında sancı, kanama, kahverengi renkte akıntı, titreme, ateş gibi yan bazı etkiler görülmektedir. Bu etkiler ciddiye alınması gereken ciddi semptomlardır. Bu tür bir durumda derhal doktorunuza başvurmalısınız. Doktor, jinekolojik muayene sonrası spiralin durumunu kontrol eder. Semptomları ortadan kaldıracak müdahale yapabilir, tedavi verebilir ya da spirali çıkarmaya karar verebilir.
Spiral %100'e yakın bir koruma sağlar fakat araştırmalar sonucu 1 yıl boyunca spiral takılan 100 kadından 1 veya 3 tanesinin hamile kaldığı gözlenmiştir.
Spermleri etkisizleştirerek gebeliği önleyen spiral, diğer doğum kontrol yöntemlerinden bazılarında olduğu gibi yumurtlamayı engellemez. Spiral kullanan kadınlarda, sperm yumurtayı döllese bile, döllemeden meydana gelen embriyo rahim duvarına yerleşemez.
Rahminde şekil bozukluğu olan kadınlara ve öncesinde dış gebelik geçiren kadınlara spiral taktırmak önerilmez.
İlgili aramalar: spiral güvenli midir? spiral güvenilir mi? spiral taktırmak ne kadar güvenlidir?