2 Mayıs 2013 Perşembe

Hamilelikte Varisin Zararları

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİKTE VARİSİN ZARARLARI



Bazı kadınlarda gebeliğin ilerlemesiyle vücudun çeşitli bölgelerinde damar genişlemesinden ibaret varisler oluşur. Önceden birkaç doğum yapmış gebelerde kendisini gösteren varislerin en sık görüldüğü yerler özellikle bacaklar, kasık bölgeleri, hazne duvarları ve dış cinsiyet organları çevresidir.

Varislerin oluşmasında damar duvarının zayıflığı esas nedeni oluşturur. Bununla beraber hamilelik esnasında özellikle alt karın bölgesi ve bacaklarda kan akımının ağırlaşması, hormonal nedenlerle damar duvarında oluşan gerginlik kaybı da varis oluşmasında yardımcı rol oynarlar. Şişmanlık da damarlara destek ödevi gören bağ dokusunda yağ birikimi sebebiyle varislere eğilim hazırlar.

İlk bebeğine gebe kadında varis oluşması nadirdir; evvelce bir veya birkaç doğum geçirmiş kadınlarda ise her gebelikte daha belirgin görünüm kazanırlar. Genişlemiş damarların deri altında kordon şeklinde seyrettiği ve deri estetiğini ileri derecede bozduğu dikkati çeker. Dış görünüşü bozarak kadının güzelliğini gölgelediği için, kadınları psikolojik olarak da etkilemektedir. Hazne ve vulvada beliren varisler, dışa doğru kabartı yapmış geniş damar şebekeleri oluştururlar; bununla birlikte ileri bir büyüklüğe erişmedikleri takdirde çoğu kez ağrı yapmazlar. Bacaktaki büyük varisler ise gebe kadında zaman zaman ağrıya sebep olurlar ve dış görünümü oldukça bozarlar.