16 Mayıs 2013 Perşembe

Topuk Çatlağı Neden Olur?

Sponsorlu Bağlantılar:

TOPUK ÇATLAĞI NEDEN OLUR?

Topuk çatlağı pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar dış nedenler olabileceği gibi bazı hastalıklardan kaynaklı da topuk çatlakları ortaya çıkabilir. Ayrıca kadınlarda menopoz dönemine girildiğinde menopoz döneminin olumsuz bir çok etkisinden biri de cilt kuruluğu ve kilo alımıdır. Bunlar da topuk çatlaklarına sebep olabilmektedir. Hızlı kilo alıp vermek vücuttaki diğer çatlaklar gibi topuk çatlağının da en büyük nedenlerinden biridir.

Aşırı kilolu kişilerin topuklarındaki basınç doğal olarak normal kiloya sahip bir insana göre daha fazla olur. Topuk üzerindeki bu baskı sonucu topuk çatlaklarına neden olur. Kişi de bir de cilt kuruluğu varsa topuk çatlağı olma ihtimali çok daha fazla artacaktır. Bazı hastalıkların da topuk çatlağına sebep olabildiğini söylemiştik. Bu hastalıkların başında mantar gelmektedir. Ayak mantarı olanlarda ayak derisinde kalınlaşma, kuruluk, pullanma ve dökülmeler olur. Bunlarda topuklarda çatlak oluşma riskini oldukça fazlalaştırır. Yine sedef hastalığı olanlarda ve egzama hastalarında ayak derisinde görülürse topuk çatlaklarını da beraberinde getirebilirler.

Diyabet ve Tiroid bezi hastalıkları gibi metabolik hastalıklar ayak cildinde kuruluğa ve bazen soyulmalara sebep olurlar. Bu da topuk çatlağına zemin hazırlar.

Dış nedenlerden kaynaklı topuk çatlaklarında yalın ayak gezmek en büyük riski oluşturur. Yalın ayak gezildiğinde ayak tabanında kuruma ve tozlanma olacaktır.

Topuk çatlağı sorunu yaşayan kadınlar ayakkabı seçerken de çok dikkat etmelidir. Çok düz tabanı olan ayakkabıların ve iç kısmındaki astarı sert olan ayakkabıların giyilmesi tavsiye edilmez.