5 Mayıs 2013 Pazar

Anne Sütünün Önemi

Sponsorlu Bağlantılar:

ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ

Anne bebeğinize ilk 6 ay başlı başına yetebilecek, ondan sonra ise bebeğiniz ihtiyaç duyduğu süre kadar verebileceğiniz (bu sürenin ek gıdalarla birlikte 3 yıla kadar uzayabildiği görülmektedir), bebeğinizin beden ve zihin gelişimi için ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini içerisinde barındıran tek ve en kıymetli besindir. Anne sütü doğumdan sonraki saatler içerisinde, kolostrum ya da ağız sütü dediğimiz sarımsı rengi olan maddeyi de salgılar. Ağız sütü dediğimiz bu sarımtırak renkli anne sütü çocuk için oldukça kıymetlidir çünkü. Çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak fonksiyonlarını düzenler, ishale yakalanmasını engeller ve bebeğinizin mikroplara karşı dirençli olmasını sağlar. Anne sütü alan çocukların beyin gelişimi de sağlıklı bir şekilde devam eder ve bu sebepledir ki anne sütü ile beslenen çocukların zihinsel kavrama yetenekleri daha iyi olmaktadır.

Anne sütünün anne içinde bir çok avantajı vardır. Herhangi bir hazırlık gerektirmez. Anneden direkt olarak çocuğa verildiği içinde enfeksiyona yakalanma riski içermez. Annenin psikolojik olarak rahatlamasını, bebeği ile arasındaki manevi bağın kuvvetlenmesini sağlar. Lohusalık depresyonu dediğimiz emzirme dönemi psikolojisini atlatmasını sağlar. Anormal seyredebilecek rahim kanamalarını engeller. Annenin ileri dönemde yakalanabileceği meme kanseri ve rahim kanseri gibi ciddi hastalıkları büyük oranda engellediği, klinik olarak da kanıtlanmıştır. Buradan da anladığımız üzere, anne sütünün önemi sadece bebek için değil anne için de oldukça fazladır.

Anne sütü alan bir bebek ile almayan bir bebeği kıyaslayacak olursak;

Anne sütü alan bebeklerin astım, bronşiolit, bronkopnömoni gibi solunum hastalıklarına, alerjik hastalıklara yakalanma oranı anne sütü almayan bebeklere göre çok daha düşüktür. Otizm gibi zihinsel rahatsızlıklara, bebeğinizin ileri dönemlerde karşılaşacağı ishal ve gastroenterit gibi mide ve bağırsak hastalıklarına ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski azalır.

İlgili aramalar: anne sütünün önemi nedir? anne sütünün faydaları nelerdir? ağız sütü nedir?