31 Mayıs 2013 Cuma

Şizofreni Nasıl Bir Hastalıktır?

Sponsorlu Bağlantılar:

ŞİZOFRENİ NASIL BİR HASTALIK?

Şizofreni toplumda çok sık rastlanılan psikolojik bir rahatsızlıktır. Toplumun %1'i ni doğrudan ve %5'ini dolaylı olarak etkileyen bu hastalık ciddi bir sorundur. Doğrudan etkilenen hastanın kendisi ve dolaylı olarak etkilenen ise hastanın ailesi ve diğer yakınlarıdır. Şizofreni hastalığına yakalanan bir kişi gerçekte olmayan sesler duyar, gerçek olmayan görüntüler, kişiler görür. İşitsel ve görsel bu halusinasyonlarla hastalık kendisini belli eder. Bunların yanısıra hezeyan dediğimiz kişi de anormal düşüncelerin ortaya çıkmasıdır. Bu hastalığın ileri safhalarında hastalar kendi düşsel alemlerinde yaşamaya başlar, hayaller görüp sesler duyarlar. İçine kapanmaya başlayan, sosyal çevresinden ve arkadaşlarından kopan, kimseyle konuşmayan kişilerde şizofreni belirtileri görülüyor olabilir. Bu tür davranışları olmaya başlayan ve olan kişilerin mutlaka doktora götürülmesi gerekmektedir. İçine kapanıklığın zamanla geçeceğini düşünerek bir çok kişi yakınlarını doktora götürmezler fakat bu çok büyük ve geri dönülemez sonuçları olabilecek bir ihmaldir. Şizofreni hastaları gerçeği ve hayali ayırt etmekte zorlanır, olmayan şeyleri görürler.

Şizofreni, her yaş grubunda görülmekle birlikte daha çok ergenlik dönemindeki gençlerde görülen bir hastalıktır. Şizofreniye genetik açıdan yatkın insanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Annede, baba da ya da akrabalarda bu hastalığa ait bir genin bulunması hastalığa yakalanma riskini arttırır.

Şizofreni hastaları geçmişte bazı toplumlarda çok büyük işkencelere maruz kalmış, içlerine şeytan girildiği ve benzeri düşüncelerle yakılarak, asılarak ve daha vahşi şekillerde öldürülmüşlerdir. Oysa şizofreni beyin hastalığıdır ve şizofreni hastalarına diğer hastalıklarda olduğu gibi ve hatta daha fazla şefkatle, ilgiyle yaklaşılmalıdır.