3 Mayıs 2013 Cuma

İdrardan Kan Gelmesi Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Sponsorlu Bağlantılar:

İDRARDAN KAN GELMESİ HANGİ HASTALIĞIN BELİRTİSİDİR?

Birçok hastalık idrardan kan gelmesine neden olabilir. Bunlar; vücut bünyesinde oluşan taşlar, enfeksiyonlar, kanser hastalıklarının neden olduğu tümörler, zorlanmaların neden olduğu basınç nedeniyle oluşan kanamalar ve travma dediğimiz yaralanma, çarpma gibi kazalar sonucuyla meydana gelir. Bu saydığımız tüm nedenler, idrara çıkışlarda kan görülmesine neden olabilir.

İleri yaşlardaki erkeklerde idrardan kan gelmesinin nedenleri daha çok böbreklerde, mesanede(idrar kesesi) ve prostatta görülen tümörlerden veya büyümeden kaynaklanmaktadır. İleri yaşlarda genellikle bu ihtimaller üzerinde durulur.

Vücut bünyesinde oluşan böbrek taşı, mesane taşı, prostat taşı gibi taşların neden olduğu kanamalarda, genellikte kanamaya ağrı da eşlik eder. Bu kanamalarda ağrı da olduğu için, taşların neden olduğu kanamalarda, hastalar doktora daha çabuk başvurmaktadır. Öyle ki ağrı bazı zamanlarda o kadar şiddetli olur ki hastalar acil servise başvurmak zorunda kalırlar. Daha hafif şiddetteki ağrılar ise oturmuş taşların neden olduğu ağrılardır. Kanama ile birlikte idrarda zorlanma ve şiddetli ağrı gibi bir şikayette var ise bu durumda mesane taşının sebep olduğu bir kanamayı akla getirebiliriz.

Enfeksiyonların sebep olduğu kanlı idrar vakaları, daha çok kadınlarda görülen sistit hastalığının neden olduğu kanamalardır. İdrarda kanama ile birlikte bu hastalığa yakalanan kadınlar; ani olarak idrara çıkma ihtiyacı duyarlar, sık idrara çıkarlar ve idrar yaparken yanma hissi ve ağrı duyarlar. Erkeklerde de idrar yollarında enfeksiyon görülmektedir fakat kadın genital organının dışarıya olan bağlantısı daha kısa olduğu için kadın üreme organları daha kolay mikrop kapmaktadır. Bu nedenle de idrar yolu enfeksiyonları daha çok kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır.

Bilhassa genç erkeklerde prostata bağlı nedenlerden ve idrar yolu darlıkları nedeniyle idrara çıkışlarda idrarla birlikte kan görülebilir.