27 Mayıs 2013 Pazartesi

Spiral Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

SPİRAL NEDİR?

Spiral yani diğer bir deyişle rahim içi araç (RİA) doğum kontrolü yöntemlerinden bir tanesidir. Rahim içerisine yerleştirilen T şeklinde plastik bir alettir. 5-10 yıl kadar rahim içerisinde kalabilen spiral, uzun süreli bir doğum kontrol yöntemidir. Bu sürenin uzayıp kısalması spiralin çeşidine ve kalitesine göre değişiklik gösterir.

SPİRAL NASIL GEBELİĞİ ÖNLER?

Spiral takıldıktan sonra vücut yabancı olan bu cisme reaksiyon gösterir. Bölgede oluşturulan iltihabi reaksiyon sonucu bu bölgeye ulaşan spermler etkisiz hale geliyor ve yumurtanın döllenmesi engelleniyor. Sperm yumurtaya ulaşsa ve döllenme gerçekleşse bile yumurtanın rahim duvarına yapışmasına engel olur. Böylece gebelik engellenir.

SPİRAL NASIL TAKILIR?

Spiral taktırmak basit olsa da cerrahi bir operasyondur. Genelde uzmanlar spiral takarken lokal anestezi kullanırlar ya da anestezi kullanmazlar. Spiral takılırken genel anestezi pek kullanmazlar. Fakat hormonlu spiral gibi daha geniş spiral türleri kullanılırken ve bir de hiç doğum yapmamış birine takılacaksa genel anestezi kullanmayı tercih ederler.

Doktorlar spirali adet zamanlarında takmayı daha uygun bulurlar. Bunun nedeni adet döneminde rahim ağzının bir miktar açılmasıdır. Bu küçük açıklık spiralin takılmasını kolaylaştırır. Doğumdan ya da düşüklerden sonra spiral taktırmak isteyenler için doğumdan ve düşükten 6 hafta sonrası uygun görülmektedir.

SPİRAL TAKTIRMAK AĞRI VERİR Mİ?

Spiral takılırken ya da takıldıktan sonra hastalar ciddi bir rahatsızlık, acı duymazlar. Daha önce doğum yapmış kadınlarda spiral takılması daha kolay olur. Doğum yapmamış kadınlarda bir miktar ağrı duyulabilir fakat bu büyük bir ağrı değildir. Uzmanlar, doğum yapmamış olanlarda komplikasyon riskinin daha fazla olabileceği için doğum yapmış kadınların yaptırmasını daha uygun bulmaktadır.