24 Mayıs 2014 Cumartesi

Düşük Hapıyla Kürtaj Yapılır Mı?

Sponsorlu Bağlantılar:

Düşük Hapıyla Kürtaj Yapılır Mı?

Kürtaj kişinin kendi başına deneyeceği bir uygulama değildir. Bazı kadınlar düşük yapmak için rahimlerine keskin ve sivri aletler saplamaya bile çalışmaktadır. Bunlar yapan kişiyi ölüme kadar götürebilecek son derece tehlikeli hareketlerdir. Kürtaj işlemini yasal sınırları içerisinde ülkemizde rahatlıkla yaptırabileceğimiz için ne bu tür davranışlara gerek yoktur. İster düşük hapı kullanın ister kullanmayın bu işin mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. Düşük hapı kullanmak ve satmak ülkemizde yasaktır. Bir şekilde yurt dışından illegal yollarla getirilip satılabilmektedir. Yurt dışından getirilen ilaçlardan ilki Mifepristone; Kürtaj hapı, RU 486, Migegyn, Mifeprex adlarıyla da bilinir. Diğeri ise Misoprostol piyasada Cytotec, Arthrotec, Oxaprost, Cyprostol, Mibetec, Prostokos ya da Misotrol adlarıyla bilinir.
düşük hapı, kürtaj hapı
Bize en çok şu sorularla geliyorlar: düşük hapıyla kürtaj yapılır mı? kürtaj hapının yan etkisi var mı? düşük hapı tehlikeli mi? kürtaj iğnesi yaptırmak istiyorum tehlikesi var mı? düşük hapı nasıl temin edebilirim?

Öncelikle son sorudan başlayayım, düşük hapının satışına ABD ve Avrupa'da izin var ama ülkemizde sağlık bakanlığı izin vermiyor. Yurt dışından getirilip kullanılıyor.

Düşük hapı kullandıktan sonra çok şiddetli karın ağrıları ve rahim kasılmaları meydana gelir. Yarım saat içerisinde vajinal kanamayla beraber düşük eylemi başlar. Bu kanamanın boyutları kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Aşırı kanama yüzünden ölümler de gerçekleşebilmektedir. Üstelik Misoprostol ya da Cytotec diye bilinen hapla yapılan düşüklerin neredeyse tamamına yakınında rahim içerisinde parça kalmaktadır. Kürtajın en büyük komplikasyonu rahim içerisinde parça kalmasıdır. Böyle bir durumda kanamayı ve ağrıyı durdurmak için acilen bir kliniğe giderek yeniden kürtaj yapılır. Hem daha çok masraf edip hem de daha çok acı çektikten sonra kliniğe gideceksek düşük hapı kullanmanın ne önemi var gibi haklı bir soru ortaya çıkıyor. Düşük hapı kullanmanın artıları ve eksileri hala tartışılmaktadır. Kimi doktor gereksiz bir macera bulabilir fakat hastanın ameliyat psikolojisine girmemesi düşük hapı için çok büyük bir avantajdır. Bize göre düşük hapı kullanılmasında doktor kontrolü olduğu sürece bir mahsur yoktur. Art arda 2 gün kullanarak kişi evinde düşük yapabilir. Fakat dediğimiz gibi beklenmeyen bir durumda doktor acilen müdahale edebilmelidir. Düşük hapı dediğimiz ilaç 6. ve 8. hafta arasındaki gebeliklerde olumlu sonuçlar vermekte fakat 8. haftadan sonra başarı şansı düşmektedir. Kısaca, düşük hapıyla kürtaj yapılabilir mi derseniz; evet ama doktor kontrolünde yapılmalıdır.