Hamilelikte Görülen Cilt Hastalıkları
Hamilelik süresince vücutta salgılanan hormonların miktarında aşırı bir değişme olur. Bu değişmenin de vücutta ilk etki ettiği yerlerden birisi cilttir. Cilt üzerinde gebelik boyunca pek çok hastalık ortaya çıkabilir. Bu yazımızda hamilelikte görülen cilt hastalıkları hakkında sizlere bilgi vereceğiz.
Gebeliğin Atopik Erüpsiyonu: Hamilelik süresince en çok karşılaşılan cilt hastalığıdır. Bu hastalıkla genellikle ilk hamilelikte karşılaşılmaktadır. Hemen hemen vücudun her yerinde kendini gösterebilir. Oldukça kaşıntılı bir süreç yaşatır.
Gebelik Prurigosu: Alerjik bir hastalıktır. Oldukça kaşıntılı bir şekilde ortaya çıkar. Cilt üzerinde kabarıklıklar oluşturabilir. Bu hastalık hamilelik bittikten sonra 3 ay daha devam edebilmektedir.
Gebeliğin Pruritik Folliküliti: Tekrarlanmayan bir hastalıktır ve yine kaşıntı hissi uyandırır. Cilt üzerinde kabarıklıklar oluşturmaktadır. Bu hastalık hamilelikte her 3000 bayandan 1’isinde görülmektedir.
Gebelikte Ürtiker: Bu hastalık hamile bayanlar arasında sık görülmez. Eğer hastalığın sebebi tam olarak belirlenmişse kolay bir şekilde tedavi edilebilir.
Gestasyonel Pemfigoid: Her 50.000 bayandan sadece 1’isinde görülen bir hastalıktır. Doğum anında bu hastalık alevlenmektedir. Fakat bir sonraki hamilelikte daha erken evrelerde görülebilir ve ilk olduğundan daha şiddetli bir şekilde etki edebilir. Hastalığın genel belirtileri cilt üzerinde, oldukça fazla kaşıntı yapan ve içi su dolu olan kabarcıkların gözlemlenmesidir.
Yukarıda bahsettiğimiz hastalıkların çoğunu anne adayları hamilelik süresince yaşamazlar. Hamilelik süresince anne adaylarının ciltlerini sağlıklı bir şekilde korumak için yapmaları gereken en önemli işlemler oldukça fazla su içmek ve tuzu fazla tüketmemektir. Bunun yanında duş sırasında suyun sıcaklığını arttırmamak ve her duş sonrası cildi nemlendirmek de yararlı olacaktır.