26 Mayıs 2014 Pazartesi

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı

Hamilelik sürecinde bayanların birçoğunun rahatsız olduğu bir konuda burun tıkanıklığıdır. Hamilelik döneminde burun tıkanıklığının ana sebebi burun içerisinde bulunan damarların ve özellikle de dokuların ödem oluşturması yani şişmesidir. Bu şişkinlikler burun yolunun hacminde azalmaya neden olur ve kişi burun tıkanıklığı yaşar. Burun tıkanıklığına neden olan ödemin oluşması ise hormonlar sebebiyle olmaktadır. Herkesin bildiği gibi hamilelikte bayanların hormonal dengesinde değişiklikler yaşanmaktadır ve belli başlı hormonların salgılanmasında artış yaşanmaktadır. Bu hormonların bir etkisi de salgı bezlerinde görülmektedir. Hormonların etkisiyle salgı bezlerinin çalışması da artar ve bunun sonucunda tıkanan solunum yolu sebebiyle anne adaylarında nefes almada güçlük gibi problemler yaşanabilir.
hamilelikte burun tıkanıklığı
Hamilelikte burun tıkanıklığı sadece gebeliğe bağlı olarak gelişmemektedir. Bunun yanında hamilelik öncesinde anne adayında var olan bir burun kemiği eğriliği (septum deviasyon) veya burun yolunda bulunan bir et parçası da hamilelikte şişip burun tıkanıklığına neden olabilmektedir.

Burun tıkanıklığının giderilmesi için ilk başta yapılması gerekenler, yatılan odanın ve oturma odasının yeteri kadar havalandırılması ve havasının nemlendirilmesidir. Bunun yanında hamilelik süresince anne adaylarının sigara içmemesi, kirli hava bulunan ortamlardan uzak durması gerekmektedir. Burun tıkanıklığı yaşayan hamile bir bayanın uzman bir doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmaması gerekmektedir. Bunun yanında burun spreylerinin de kullanılması önerilmemektedir. Bu gibi durumlarda pamuklu bir çubuğun ucuna vazelin gibi bir nemlendirici sürülerek burun deliğinin iç kısımlarına sürülerek kuruluğu önlemek ve tıkanıklığı gidermek mümkündür.