Gebelikte Stresin Zararları
Anne adayları gebelik döneminde bazı durumlardan dolayı üzüntü, sıkıntı ve stres yaşayabilmektedir. Bu durumun anneye zararından çok anne karnında olan bebeğe zararı vardır. Çünkü yapılan araştırmalarda anne karnındaki bebeğin, annenin durumundan etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Annenin yaşadığı hüzün, asabiyet, mutluluk, heyecan, korku gibi duygular bebeğe hormonlar vasıtası ile geçmektedir. Anne bir duyguyu yaşarken o duyguya özel bir hormon salgılar ve bu hormon kan dolaşımı ile bebeğe geçer. Bu da bebeğin bu duyguyu yaşamasına neden olur.
Peki, annenin yaşadığı stres bebekte nasıl etkiler oluşturur?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi annenin içinde bulunduğu ruh hali bebeği doğrudan etkilemektedir. Bu durum araştırmalarla sabittir. Annenin yaşadığı yüksek streste aynı şekilde bebeği doğrudan etkilemekte ve bazı olumsuz sonuçlar oluşturmaktadır. Bu sonuçlar ise; düşük ihtimalinin artması, bebeğin erken doğması, bebeğin doğumundaki ağırlının az olması, zihinsel bazı bozukluklar, duygusal problemler, asabiyet gibi sorunlardır.
Anne adayının kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığı açısından stres, üzüntü, bunalım gibi duygular içine girmemesi gerekmektedir. Bu duygular doğrudan bebeği etkilediği için de bu durumlara acil bir şekilde çözüm üretilmesi gerekir. Öncelikle dikkat etmeniz gereken ilk şey sizi strese ve üzüntüye sokan etkenlerden kurtulmanızdır. Bu konuda yakınlarınızdan yardım almanız yararlı olacaktır. Düzenli ve sağlıklı beslenme, düzenli uyku, doktorunuzun önerdiği bir egzersiz programı bu gibi ruhsal durumlar için sizin alabileceğiniz önlemlerden bazıları. Fakat durumunuz ile kendiniz baş edemiyorsanız bu durumda bir psikologa gitmenizde yarar olacaktır.