Hamilelikte Unutkanlık Neden Olur?
Hamilelik döneminde pek çok kadın unutkanlıktan şikâyet etmektedir. Bu dönemde anne adayları sanki beyinleri yokmuş gibi hissederler ve yapması gereken rutin şeyleri bile çoğu zaman unuturlar. Çoğu zaman bu durum anne adaylarında kötü bir hastalığın belirtisi olarak karşılanmaktadır. Aslına bakılırsa bu durum oldukça normaldir ve neredeyse her anne adayı hamilelik unutkanlık durumundan şikâyetçidir.
Hamilelikte unutkanlığın neden olduğu konusunda Dünya çapında pek çok araştırma yapılmış olmasına rağmen henüz kesin olarak bir sonuca varılamamıştır. Fakat bu konuda çalışma yapan tıp uzmanlarının öngördüğü birkaç tez bulunmaktadır. Bu tezlerden ilki hepimizin tahmin edebileceği gibi hormonlardır. Hamilelik döneminde hormonal olarak anormal bir evre geçirildiği için, özellikle hamileliğin 3. Trimesterinde unutkanlık görülmektedir. Hormonların salınımının değişmesi ve özellikle emzirme için geçerli olan süt üretiminde salgılanan oksitosinin vücut içerisinde uyuşukluğa neden olduğu ve bu durumun hafızayı da etkilediği belirtiliyor.
Hamilelikte Unutkanlığa neden olan sebepler için bir diğer tez ise, kadınların hamilelik döneminde beyinlerinin küçülmesidir. Özellikle Kanada’da bu alanda yapılan çalışmalarda, kadınların hamilelik süresince beyin hacimlerinde önemli ölçüde bir küçülme yaşandığı ortaya konulmuştur. Beyin hacminin daralması burada bulunan sinir hücrelerini ve dolayısıyla hafıza merkezini de etkiliyor. İşte bu sebeple bu bölümler görevlerini normal hayattaki gibi yapamaz hale geliyor ve ortaya unutkanlık sorunu çıkıyor.