20 Kasım 2010 Cumartesi

Gıda Zehirlenmesi ve Zehirlenme Belirtileri

Sponsorlu Bağlantılar:

Gıda Zehirlenmesi: İnsanların yedikleri gıdalara bağlı olarak normal sağlık durumlarında oluşan olumsuz etkilenmelere, genel olarak "gıda zehirlenmesi" denir.

Gıda Zehirlenme Belirtileri :
Gıdaların yenilmesinden belirli bir süre sonra;bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, ateş , görme , işitme kaybı, halsizlik,gibi bir kısım belirtilerin ortaya çıkması şeklindedir.

GIDALARDA OLUŞABİLECEK RİSKLER
* Fiziksel Riskler
* Kimyasal Riskler
* Mikrobiyal Riskler

FİZİKSEL RİSKLER:
Gıda içerisinde olmaması gereken her türlü yabancı madde fiziksel risktir.

FİZİKSEL RİSKLERİ ÖNLEMEK İÇİN GENEL KURALLAR:
Yemek hazırlığı yapılırken kemik parçaları, çekirdekler, taş ,cam ,ezik çürük kısımlar gıdalardan uzaklaştırılmalıdır. Hazırlık esnasında mücevher takılmamalı, ellerde yara varsa yara bantları sık sık değiştirilmelidir. Kırık ekipman kullanılmamalıdır. Yemeklerin hazırlandığı alanlarda sinek , böcek, haşere bulunmamalıdır.

MUTFAKTA FİZİKSEL RİSK OLUŞTURACAK YABANCI MADDELER

Kimyasal Riskler
KİMYASAL RİSK NEDİR ?
Gıdalara temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinde kullanılan maddelerin veya ilaçlamada kullanılan kimyasal maddelerin bulaşma tehlikesi kimyasal risktir.

KİMYASAL RİSKLERİ ÖNLEMEK İÇİN GENEL KURALLAR
•Gıda kabına deterjan konulmamalıdır.
•Açıkta satılan deterjanlar satın alınmamalıdır.
•Deterjanlar gıdadan uzakta muhafaza edilmelidir.

Mikrobiyal Riskler
Mikroorganizma veya mikroorganizmalar tarafında üretilen toksinlerin gıdalarda bulunması, çoğalması sonucu meydana gelebilecek risklerdir.

MİKROBİYAL RİSKLERİ ÖNLEMEK İÇİN ALINAN TEDBİRLER.

•Gıdalara mikrop bulaşmasını engellemek, Market ve Pazar yerinde çabuk bozulan (peynir,sucuk, salam, yumurta, süt vb.) mutfak ortamında uzun süre bekletilmemelidir. Buzdolabına hızlıca yerleştirilmelidir.
•Yemekler sıcak ocakta ve fırında tutulmalıdır. Kesinlikle tezgah üzerinde uzun süre tutulmamalıdır.