20 Kasım 2010 Cumartesi

Yararlı Mikroplar ve Zararlı Mikroplar

Sponsorlu Bağlantılar:

Mikroplar sizi her zaman hasta yapmaz. Bazıları zararsız olabilir. (FLORA) Sizi hasta edenleri vücudunuza aldığınızda beyaz kan hücreleri onlarla savaşır. Bunların sayısı beslenmenize ve
güvenli gıda tüketmemize bağlıdır !

Mikrop denilince akla hep çeşitli hastalıklar gelir.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Gö­ğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim küçük­usta, her mikrobun hastalık yapmadığını, yani mikropların da aynı koles­terol gibi iyisinin de kötüsünün de bulunduğunu açıklıyor.

Sindirim kanalımızda 500'den fazla farklı mikrop yaşamaktadır. Bunların bazı­larının hastalık yapıcı etki­leri vardır, yani zararlı mikroplardır, fakat bazıları ise vücudu­muzun yararına çalışırlar, yani yararlı mikroplardır. Sağlı­ğımıza dost mikropların başlıca­ları Lactobacillus ve Bifidobacterium sınıfından olanlardır.

Bağırsaklarımızda bu zararlı ve dost mikroplar arasında bir den­ge vardır. Dost mikroplar, zararlı olanların bar­saklardaki tutunma yerlerini işgal ederek ve üremeleri için gerekli olan besinleri tüketerek bunların çoğalma­larını ve hastalık yapmalarını önlerler. Denge bozulduğun­da ishal gibi çeşitli hastalıklar oluşur.

Yoğurt, kefir ve mayalan­mış sütten elde edilen diğer besin­ler, faydalı mikroplar bakımından çok zengin­dir. Uzun süre sağlıklı yaşayan ve ‘Ben her gün yoğurt yerim' diyen insanların bu söylemlerinin altında yatan bilim­sel gerçek, bu kişilerin yoğurt yerken beraberin­de bu yararlı mikropları almalarıdır.

Bu mikropların tek başla­rına ilaç gibi ya da bazı besinlere eklenerek de alın­ması mümkündür. İşte, besinlere ek­lenen lactobacillus veya bifidobacterium tü­rü canlı bakterilere probiotik ismi verilmek­tedir. Son yıllarda yapılan bir çok araş­tırma probiotiklerin sağlığımıza olumlu katkı­ları olduğunu ve çeşitli hastalıkla­rın oluşumunu engellediğini ispatlamıştır.

Probiotiklerin sağlığımız üzerine olumlu etkileri:

Probiotiklerin sağlığımız üzeri­ne pek çok olumlu etkisi vardır. Bunlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir­ler, barsaklardan vitamin ve minerallerin emilimini artırır­lar. Başta barsak iltihapları ve çeşitli nedenlere bağlı ishaller olmak üzere böbrek, idrar yolları ve deride­ki infeksiyonlara karşı koruyucu etkileri vardır. Probiotiklerin, kalın barsak kanseri­nin oluşumu önleyici etkisi olabileceği de ileri sürülmüştür. Bazı araştır­malarda, probiotiklerin kan kolesterol düzeyi­ni düşürerek damar sertliğini engel­leyebilecekleri, osteoporoz (kemik erimesi) ve diş çürümelerine karşı koru­yucu olabilecekleri belirlenmiş­tir.

Allerjiyi önlüyor:

Probiotiklerin besin allerjisi­ni önleyebildiği anlaşıldıktan sonra, Finlandiya'da yapılan bir araştırma­da, gebeliklerinin son hafta­larında ve süt verdikleri 6 aylık dönemde lactobacillus türü probiotik veri­len annelerin bebeklerinde, egzemanın %50 oranında az görüldüğü belirlen­di.

Çiftliklerde doğup büyü­yen çocuklarda da astım ve allerjik hastalık­ların daha az görülmesi, bu çocukla­rın daha fazla yoğurt tüketmeleriyle ilgi­li olabileceğini düşündürmekte­dir.

Böylece, barsaklarımızda bulu­nan mikropların, bağışıklık sistemi­nin gelişimi üzerine çok önemli etkilerinin olabi­leceği ve lactobacillus veya bifidobacterium türü dost mikropların allerjik hasta­lıkların oluşumunu önleyebilecekle­ri saptandı.Uzmanlar şimdi, probiotiklerin astım üzeri­ne olan etkilerini araştırıyorlar.

Probiotiklerin bulunduğu be­sinler:

Probiotikler, yoğurt ve kefir gibi mayalanmış süt ürünlerin­de doğal olarak bulunurlar. Probiotikler, ayrı­ca toz, sıvı, kapsül ya da tablet şeklinde de satılmaktadır. Bebek mamaları gibi bazı ürünle­re de probiotik eklenmekte­dir. HABERTURKA