Mikroplar sizi her zaman hasta yapmaz. Bazıları zararsız olabilir. (FLORA) Sizi hasta edenleri vücudunuza aldığınızda beyaz kan hücreleri onlarla savaşır. Bunların sayısı beslenmenize ve
güvenli gıda tüketmemize bağlıdır !
Mikrop denilince akla hep çeşitli hastalıklar gelir.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim küçükusta, her mikrobun hastalık yapmadığını, yani mikropların da aynı kolesterol gibi iyisinin de kötüsünün de bulunduğunu açıklıyor.
Sindirim kanalımızda 500'den fazla farklı mikrop yaşamaktadır. Bunların bazılarının hastalık yapıcı etkileri vardır, yani zararlı mikroplardır, fakat bazıları ise vücudumuzun yararına çalışırlar, yani yararlı mikroplardır. Sağlığımıza dost mikropların başlıcaları Lactobacillus ve Bifidobacterium sınıfından olanlardır.
Bağırsaklarımızda bu zararlı ve dost mikroplar arasında bir denge vardır. Dost mikroplar, zararlı olanların barsaklardaki tutunma yerlerini işgal ederek ve üremeleri için gerekli olan besinleri tüketerek bunların çoğalmalarını ve hastalık yapmalarını önlerler. Denge bozulduğunda ishal gibi çeşitli hastalıklar oluşur.
Yoğurt, kefir ve mayalanmış sütten elde edilen diğer besinler, faydalı mikroplar bakımından çok zengindir. Uzun süre sağlıklı yaşayan ve ‘Ben her gün yoğurt yerim' diyen insanların bu söylemlerinin altında yatan bilimsel gerçek, bu kişilerin yoğurt yerken beraberinde bu yararlı mikropları almalarıdır.
Bu mikropların tek başlarına ilaç gibi ya da bazı besinlere eklenerek de alınması mümkündür. İşte, besinlere eklenen lactobacillus veya bifidobacterium türü canlı bakterilere probiotik ismi verilmektedir. Son yıllarda yapılan bir çok araştırma probiotiklerin sağlığımıza olumlu katkıları olduğunu ve çeşitli hastalıkların oluşumunu engellediğini ispatlamıştır.
Probiotiklerin sağlığımız üzerine olumlu etkileri:
Probiotiklerin sağlığımız üzerine pek çok olumlu etkisi vardır. Bunlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirirler, barsaklardan vitamin ve minerallerin emilimini artırırlar. Başta barsak iltihapları ve çeşitli nedenlere bağlı ishaller olmak üzere böbrek, idrar yolları ve derideki infeksiyonlara karşı koruyucu etkileri vardır. Probiotiklerin, kalın barsak kanserinin oluşumu önleyici etkisi olabileceği de ileri sürülmüştür. Bazı araştırmalarda, probiotiklerin kan kolesterol düzeyini düşürerek damar sertliğini engelleyebilecekleri, osteoporoz (kemik erimesi) ve diş çürümelerine karşı koruyucu olabilecekleri belirlenmiştir.
Allerjiyi önlüyor:
Probiotiklerin besin allerjisini önleyebildiği anlaşıldıktan sonra, Finlandiya'da yapılan bir araştırmada, gebeliklerinin son haftalarında ve süt verdikleri 6 aylık dönemde lactobacillus türü probiotik verilen annelerin bebeklerinde, egzemanın %50 oranında az görüldüğü belirlendi.
Çiftliklerde doğup büyüyen çocuklarda da astım ve allerjik hastalıkların daha az görülmesi, bu çocukların daha fazla yoğurt tüketmeleriyle ilgili olabileceğini düşündürmektedir.
Böylece, barsaklarımızda bulunan mikropların, bağışıklık sisteminin gelişimi üzerine çok önemli etkilerinin olabileceği ve lactobacillus veya bifidobacterium türü dost mikropların allerjik hastalıkların oluşumunu önleyebilecekleri saptandı.Uzmanlar şimdi, probiotiklerin astım üzerine olan etkilerini araştırıyorlar.
Probiotiklerin bulunduğu besinler:
Probiotikler, yoğurt ve kefir gibi mayalanmış süt ürünlerinde doğal olarak bulunurlar. Probiotikler, ayrıca toz, sıvı, kapsül ya da tablet şeklinde de satılmaktadır. Bebek mamaları gibi bazı ürünlere de probiotik eklenmektedir. HABERTURKA