8 Kasım 2010 Pazartesi

Konjenital Ürogenital Genital Anomaliler

Sponsorlu Bağlantılar:

BÖBREĞİN KONJENİTAL ANOMALİLERİ ve DİSGENEZİSİ

BİLATERAL RENAL AGENEZİS: Potter Sendromu: İki taraflı böbrek yokluğu ile doğan bebeklerin pulmoner hipoplazisi de bulunduğundan doğumdan hemen sonra kısa süre içinde kaybedilirler.
* Oligohidramniyos saptanır.
Bu bebeklerin özel yüz görünümü vardır. Bu nedenle Potter sendromu adı verilir:
* Gözler ayrık
* Epikantal katlantılar
* Düşük kulak
* Burun geniş ve basık
* Çene geridedir.
* Ekstremite anomalileri de olabilir.

TEK TARAFLI RENAL AGENEZİS: Genellikle tesadüfen başka nedenlerle yapılan incelemeler sırasında tanımlanır. Mevcut olan tek böbrek kompanstrist olarak hipertrofiye uğrar ve kostaların koruyucu etkisi dışına çıkarak ağır sporlarda zedelenme riski taşırlar. Bu nedenle seçilecek spora dikkat edilmesi gerekir. %15’inde vesikoüreteral reflü bulunabileceğinden dolayı araştırılmalıdır.

RENAL DİSPLAZİ: Böbrek dokusunda primitif yapıların yer almasına displazi adı verilir. Displazi tüm böbrek dokusunu kaplayabileceği gibi bir parçasında da olabilir. Eğer kist içeriyorsa kistik displazi olarak adlandırılır. Eğer tüm böbrek kistik yapılardan oluşuyorsa buna multikistik böbrek hastalığı adı verilir ve üreterin yokluğundan kaynaklanır. Genellikle tek taraflıdır. Yenidoğan döneminde batında kitle yapan en önemli hastalıktır.

>>>Devamı için lütfen sayfadaki indirme adreslerinden herhangi birini kullanarak makalenin tamamını bilgisayarınıza indiriniz.

Yazar: Dr. Musa Kazım Çağlar

Makale içerisinde geçen konular: MULTİKİSTİK RENAL DİSPLAZİ , MULTİKİSTİK BÖBREK , OTOZOMAL DOMİNANT POLİKİSTİK BÖBREK , oligomeganefroniya , RENAL HİPOPLAZİ , Ask-Upmark böbrek , RENAL EKTOPİ , AT NALI BÖBREK , Horseshoe kidney , ektopik böbrek , RENAL ANOMALİ İNSİDANSI YÜKSEK OLAN DURUMLAR , VEZİKOÜRETERAL REFLÜ , rimer vezikoüreteral reflü , Sekonder vezikoüreteral reflü , ÜRETEROPELVİK BİLEŞKE TIKANIKLIĞI : UPJ OBSTRÜKSİYONU , POSTERİOR ÜRETRAL VALVLER , KONJENİTAL GENİTAL ANOMALİLER , fimozis , Fimozisin sınıflandırılması , parafimozis , HİPOSPADİES , hipospadias , EPİSPADİES , LABİAL SİNEŞİ = LABİAL FÜZYON , İMPERFORE HİMEN , İMPERFORE HİMEN , HİDROKOLPOS , MİKROPENİS , İNMEMİŞ TESTİS , HİDROSEL , İNGUİNAL HERNİ , İnguinal herniye bağlı gelişen morbiditeler , İnkarsere inguinal herni , Strangüle inguinal herni , İNGUİNAL HERNİ TEDAVİSİ , Konjenital anomaliler , ürojenital anomaliler , jenital anomaliler

Kongenital, Ürogenital, Genital Anomaliler Adlı Makaleyi İndir    Alternatif İndirme