30 Kasım 2010 Salı

Çarpma Sonrası Oluşan Morluk Nasıl Geçer? Nasıl iyileşir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Çarpma sonrası oluşan morluklar "hematom" diye adlandırılır. Çarpmanın şiddetiyle derinin altındaki kılcal damarların kopmasıyla kan birikintisi oluşur. Hematom sonucu bölge şişer, kızar ve morarma oluşur, ağrır. Kılcal damarlardaki Kanama devam ettiği sürece şişme devam eder.

Hematom büyümesini 5-10 dk gibi bir sürede tamamlar ve böylelikle şişme de durur. Çarpma sonrasında yapılacak en uygun hareket moraran bölgeye soğuk uygulama yapmaktır. Bunun için buz torbası kullanabilirsiniz. Soğuk, hematomun büyümesini durdurup, ağrıyı azaltır, Yaklaşık 30 dk sonra ağrı tamamiyle kesilir. Fakat daha sonrasında bölge morarır. 6-7 gün sonra sarımsı - yeşilimsi bir renk alır, şiş gittikçe azalır ve bölgede toplanmış kan tam olarak vücut tarafından emilince ortadan kaybolur.

Hematomun 1. günden sonraki tedavisinde lokal heparinli pomatlar kullanılabilir. Ancak bölgesel tedavi yapılmasa bile hematomlar ortalama 15 - 20 gün içinde iyileşirler. Parmak ve tırnak sıkışmasında da hematom oluşabilir. Yine bölgeyi soğutmak en doğru harekettir. Tırnak altında oluşan hematomların cerrahi yolla boşaltılması ağrıyı hemen durdurur, iyileşmeyi kolaylaştırır.

Konuyla ilgili aramalar: çarpma sonrası oluşan morluk nasıl geçer, çarpma sonrası morluklara ne iyi gelir , hematom nedir , tırnak sıkışması sonucu oluşan morluk , parmak sıkışması sonucunda oluşan kızarıklık tedavisi , morluk , tırnak altı sıkışma morarması , morluk nasıl iyileşir