3 Kasım 2010 Çarşamba

Bakteri Nedir? Bakteriler Hakkında Bilgi

Sponsorlu Bağlantılar:

BAKTERİLER


Bakteriler 0,2-2 mikron büyüklüğünde mikroorganizmalardır. Bakterilerin sitoplazması "Sitoplazma zarı" denilen bir zar içinde bulunur. Bakterilerin hücre yapıları insan hücrelerinden farklıdır. Bakterilerin sahip oldukları hücresel öğeleri sıraladıktan sonra bunları ayrı ayrı incelenebilir. 1) Sitoplazma zarı 2) Hücre duvarı 3) Kapsül 4) Fimbria 5) Kamçı 6) Çekirdek. maddesi 7) Ribozom 8) Mezosom 9) İnklüzyon cisimciği. "Sitoplazma zarı" bir bakterinin en iç duvarını oluşturur. "Lipo protein" yapısında olan sitoplazma zarı, bakterinin sitoplazmasını dışarıdan sarar. Bu zar bakterinin biçimini belirlemekle, görevli değildir. Başlıca görevi bakteri içine girecek besin maddelerine karşı seçici bir zar görevini üstlenmiş olmasıdır. Bakteriden dışarı atılacak bazı enzim ve artık maddelerin de seçiciliğini yapar.
"Hücre duvarı" sitoplazma zarının hemen dışında bulunur. Bakterilere özel biçimlerini kazandıracak kadar sert bir yapısı vardır. Hücre duvarının hücre içiyle dışı arasındaki madde alışverişinde etkin görevi yoktur. Ancak bakteri hücresinin boyanma özelliği etkiler. Kapsül denilen üçüncü bir duvar tabakasına bazı bakteri türlerinde rastlanır. Kapsül, bulunduğu bakteriye özgün bağışıklık özellikleri kazandırır, antibiyotiklere ve fagositoza karşı dirençli kılar. Fimbrialar hareket işleviyle ilgili değildirler. Bakterinin besinle temas yüzeyini daha da artırarak, yakın bir ilişkiye girmelerini ve konak hücreye yapışmalarını sağladıkları düşünülmektedir. Bundan başka özel bir fimbria (seks fimbriası) bakterinin aynı türden başka bakterilere yapışarak ona genetik madde aracılığı ile bazı özellikleri de aktarmasını sağlamaktadır. "Kamçı", bakterilerin hareketliliğini sağlayan bir uzantıdır. "Çekirdek maddesi", DNA ve/veya RNA içerebilen bakteri içi maddeleridir. Bakterilerin çekirdek zarı bulunmadığı için çekirdek maddesi bakteri içine dağılmış olarak bulunur. "Ribozomların görevi", insan hücrelerindeki ribozomların görevlerinin aynıdır. Bakterilerdeki ribozomlar bakterinin çoğalma dönemlerinde sayıca artar. Bakterilerdeki "Mezosom" denilen yapılar, sitoplazma zarının bakteri içine doğru olan kıvrımlarından oluşur. Bakterilerin bölünme olaylarında görev üstlendikleri düşünülmektedir. "İnklüzyon cisimciği" denilen bakteri içi cisimciklerin de depo besin maddeleri oldukları düşünülmektedir.

         Bakteriler çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılabilir.
"Kok" grubu bakteriler tek tek yuvarlak, mum alevi ya da fasulye biçimindeki bakterilerdir. Bunlar belli bir düzende bir araya geldiklerinde değişik gruplar oluştururlar. Örneğin "Diplolok"lar iki kokun bir araya gelmesiyle oluşurlar. "Streptokok" grubu birçok kokun tespih taneleri gibi arka arkaya dizilmesiyle bir zincir görünümü oluşturur. "Stafilokok" grubunda koklar üzüm salkımına benzer biçimde bir araya toplanmışlardır. "Basil" grubu bakteriler kısa çomak biçimindedirler. Bu grupta tüberküloz ve lepra basilleri yer alır.
"Vibrio" grubunda bakteriler virgül biçimindedirler. "Vibrio kolera" bu gruptandır. "Spirilla" denilen grupta bakteriler kıvrımlı uzun bir çomak biçimindedir. "Spiroket" denilen gruptaki bakterilerin biçimleri ince, uzun ve sık kıvrımlı dalgalıdır. Spiroketler "Borelia", "Trepanoma" ve "Leptospira" olmak üzere üç alt gruba ayrılırlar.