Pansuman Nedir?
Pansuman, kanamayı durdurmak ve yaralı bölgeyi enfeksiyon ve mikroplardan korumak için cilt üzerinden çeşitli malzemelerle yapılan müdahalelerdir. Pansuman için farklı türde bandajlar kullanılabilir ve farklı bandaj sarma teknikleri uygulanabilir.
Pansuman Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Pansumanın başarılı olması için hijyen kurallarına mutlaka uymalısınız. Böylece bulaşmaların önüne geçebilir, yetkili kişiler olay yerine gelene kadar hastayı geçici de olsa korumuş olursunuz.
Pansuman yaparken eldiven takın: İlk yardım çantalarında bulunan, bu iş için üretilmiş eldivenler hem işinizi daha çabuk yapmanızı sağlar, hem de pansuman için steril ortam oluşturur. Bandaj yaparken doğru büyüklükte sargı seçmeye özen gösteriniz.
Yarayı tamamen kapatın: Hava, bakterilerin yaraya ulaşmasına neden olan etkenlerden biridir. Yaranın havayla temas ettiği yerlerin tümünü bandajla kapatmalısınız. Doğru büyüklükte sargı seçerek bunu kolayca başarabilirsiniz.
Yaraya dokunmayın: Eğer eldiveniniz yoksa pansumana başlamadan önce, bulaşıyı önlemek için ellerinizi mutlaka yıkamalısınız. Ancak yine de önceliğiniz yaraya ne olursa olsun dokunmamak olmalı. Yaranın bittiği yerlerden ilerlemek daha doğrudur.
Pansumanı kaydırmayın: Pansuman kayar ve yerinden oynarsa eski yerine getirmek yerine yeni bir pansuman ve sargı yapın. Eğer yarada kan sızıntısı varsa eski pansumanı kesinlikle kaldırmayın. Üzerine daha büyük ve kanamayı tamamiyle kapatan bir sargı ile müdahale edin.
Konuyla ilgili aramalar: pansuman nasıl yapılır? , pansuman yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? , pansuman nedir?