20 Kasım 2010 Cumartesi

Bacak Ağrıları

Sponsorlu Bağlantılar:

BACAK AĞRILARI:
Bacak ağrıları belde özellikle disk ve eklemlerin hastalık­larından kaynaklanabileceği gibi diz, kalça eklemlerin­de kireçlenme denilen kıkırdak bozulması, sinir harabiyeti veya bel kanalında daral­maya bağlı sinir dokusunun sıkışmasından kaynak­lı olabilir. Bacak ağrılarında önce göv­denin ve bacakların duruşuna bakıl­malı ve hasta tamamen çıplak muayene edilmeli­dir. Dizlerde şekil bozuklukları, bir bacak boyu­nun kısa olması, bir bacakta incelme, bir kalçanın yuk­arıda duruşu not edilmeli ve hasta yürütülerek yürüme bozuklukları, topal­lama, hasta tarafa yük vermekten sakınma gibi bulgular göz­lenmelidir.

Bel hareketleri ile ağrı­nın bacağa inmemesi, yürüme bozuklukları ağrı­nın bacak eklemlerine bağlı olduğu­nu düşündürmelidir. Eklem hareketinde kısıt­lanma, hareketle artan ağrı ve özelik­le diz ekleminde şişlik önemli bir bulgudur. Bel ve bacak ağrılarında ağrıya neden ola­bilecek risk faktörleri baş­tan itibaren tespit edilmelidir.

Şişmanlık, duruş bozukluğu, bacaklarda şe­kil bozuklukları her hastada ilk etapta gözlenebilen risk faktörleri­dir. Buna ek olarak diyabet, tiroid fonksiyonları, menopoz durumuna bakılır. Şid­detli, geceleri artan, yanma, bıçaklanma gibi duygularla beraber olan bacak ağrılarında çeşitli nedenlerle oluş­muş sinir harabiyeti düşünülmelidir.