24 Kasım 2010 Çarşamba

Bebeğim Öksürüyor, Çocuğum Öksürüyor Ne Yapmalıyım?

Sponsorlu Bağlantılar:

Öksürük ve Boğmaca

Çocuklarda Öksürük
Akciğer bronşları­nın iltihaplanması, hafifte olsa, bronşlarda salgılamaya sebep olur, bu da hava­nın iyi dolaşması­nı engeller. Bu engelleme, bazen dışardan bile duyulan, fakat doktorun steteskopuyla kesin­likle işiteceği bir hırıldamaya sebep olur. Öksürük, bu salgılar­ın normal olarak sökülüp atılma ihtiyacının sonucudur. Çocuğa da havalandır­ma yollarını temizleme imkânı verir. Fakat çocuk tükürmesini bilmediğinden, öksürük­le gelen salgıları yutar. Bronşları temizlemeye yarayan bu yumuşak öksü­rüğe saygılı olmak ve öksürük kesici şuruplarla engelle­memek gerekir. Yetişkinler için hazırlanmış öksürük şurupları, hapları ve fitil­leri, çocuklar için büyük tehlike unsuru olabilir.
Ancak bazı öksürükler endi­şe verici olabilir. Doktor tavsi­yesi ve çoğunlukla tedavi şarttır.

Dinmeyen öksürük

Bu normal fizyo­lojik olay kesilmeden sürerse, hele geceleri çocuğu uyku­suz bırakırsa, sonunda yorucu olur. Aslında bu tür öksürükler kuru­dur ve hasta balgam çıkart­maz. Doktorunuz, nedenini araştıracak ve genel­likle tehlikeli olmayan sebebi or­taya çıkaracaktır (genellikle hafif griplerden son­ra kalır). Kendi başına ciddi olma­yan bu öksürük, sonunda bir "tik" ola­rak kalabilir.
Ani öksürük nöbetleri daha birkaç dakika önce normal olan bir çocuğun aniden ve boğulur şekil­de öksürmeye başlaması, bu yüzden sesinin değiş­mesi, yabancı bir cisim yutması şüphesini akla getire­bilir ve acil doktor müdahalesi gerektirir.

Tekrarlayan gece öksürükleri

Yılın belirli dönemlerin­de ortaya çıkıyor veya aksırma ile nefes nefese kalma da buna eşlik ediyorsa, hele bunlar daha önce de alerjik belirtiler göstermiş bir çocukta görü­lüyorsa, küçük astım krizi belirtileri olabilir.

Boğmaca öksürüğü

Başlangıç, çok karakteristik­tir: Bir dizi kesik kesik öksürükten sonra, has­ta adeta bir horoz gibi öterek nöbeti bitirir. Ayrıca kusma ve enfeksiyon belirtileri öksürüğe eşlik eder. Aşılama sayesinde, günümüzde boğmaca da artık daha hafif geçmek­te ve teşhis daha kesin konabilmektedir. Sadece henüz aşılanmamış yeni doğmuş bebek­lerin durumunda tehlike olabilir.


Konuyla ilgili aramalar: çocuğum öksürüyor ne yapmalıyım , bebeğim öksürüyorum ne yapabilirim , çocuklarda öksürme , bebeklerde öksürme