Ispanağın 100 gramında 3,2 mg demir bulunur. Fakat ıspanak bitkisel kaynaklı bir besin olduğu için bu demirin vücut tarafından kullanılan oranı, hayvan kaynaklı demire nispeten çok daha düşüktür. Fakat işin güzel olan yanı ıspanakta bol c vitamini bulunmasıdır. Yine ıspanağın 100 gramında yaklaşık olarak 51 mg c vitamini bulunmaktadır. C vitamini, demirin vücuttaki emilim oranını arttırır. Ispanağın içerisinde hem demir hem de c vitamini bulunması bu sebzenin biyo yararlılığının fazla olmasına etki eder. Ispanak haftada en az bir öğün yense bile epey fayda sağlayacaktır.
Ispanağı pişirirken dikkat etmemiz gereken önemli kurallar vardır. Ispanağın acısını almak için bayanlar genellikle tuz ile ovalar hatta acı suyunu sıkarlar. Bu tarz işlemler ıspanağın içerisindeki c vitamininin kaybolmasına neden olur. Ispanak yüksek ısıda ve kısa sürede pişirilmelidir. Ispanakla ilgili vurgulanması gereken diğer bir konu ise ıspanağı genelde suyla pişirmeyelim deriz. Ispanağı yıkadıktan sonra silkelesek bile üzerinde kalan du damlacıkları onu pişirmeye yetecektir.
Ispanağın yemeği artarsa buzdolabında uzun süre saklanmamalıdır. Buzdolabında beklediği sürede başta c vitamini olmak üzere pek çok beğin öğesi azalmaktadır. Ayrıca buzdolabından çıkartılıp defalarca ısıtılıp soğutulan yiyecekler bakteriyel açıdan da risk oluşturmaktadır. Ispanakla ilgili söylenen "Tekrar ısıtıldığı zaman zehirler" denmesi yanlıştır. Ispanak kaldığı günden bir sonraki gün tekrar ısıtılıp yenirse herhangi bir problem yaratmayacaktır. Hiçbir şekilde gıda zehirlenmesi gerçekleşmez.
Konuyla ilgili aramalar: ıspanağın yararları , ıspanağın faydası nedir , ıspanak ne işe yarar