Süt ile peynir mayasının karıştırılmasıyla elde edilen peynir, yine sütte bulunan kalsiyum, protein ve sütte bulunana diğer vitamin ve minerallere aynı oranda sahiptir. Fakat ek olarak içermiş olduğu karbonat genelde peynir alt suyuna geçtiği için daha çok proteinden ve yağdan zengindir. Bu açıdan günlük peynir tüketimimizde mümkün olduğunca sarı renkli olan peynirlerden kaçınmak yağ tüketimini azaltmak amacıyla doğru bir hareket olacaktır. Beyaz peynirde bile yarım yağlı veya yağsız peynir tüketilmesi yağ alımını azaltmak için faydalı olur. Sütün sahip olduğu besin değeri aynı değerde peynir de vardır. Yaklaşık olarak iki kibrit kutusu büyüklüğündeki peyniri bir bardak süte veya bir kase yoğurda denk gelir. Günlük süt ihtiyacımızın da 2-3 bardak olduğunu göz önünde bulundurursak kahvaltı da 1-2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketmek günlük ihtiyacımız olan kalsiyumu karşılayacaktır. Bir diğer önemli nokta peynirin içermiş olduğu kolesterol miktarıdır. Peynir hayvansal kaynaklı bir besin olduğu için eğer kolesterol problemimiz varsa mümkün olduğunca kaşar peyniri, tulum peyniri gibi yağlı peynir türlerinden kaçınmalıyız. Bunun yerine yağsız beyaz peynir veya yağ oranı az olan light labne peynirlerden kullanabiliriz. Lor peyniri de besleyici ve ucuzdur. Bizde ihtiyacımız doğrultusunda kendi bünyemize uygun peynirlerden tüketmeliyiz.
Aramalar: peynirin yararları nelerdir, peynirin faydası nedir, peynirde hangi vitaminler bulunur, peynirin vücuda faydaları nelerdir