Beyazımsı renkte, karnabahar görünümünde, bezelye ve nohut büyüklüğünde tanelerden meydana gelen kefir mayası nihayetinde süt şekeriyle birleşerek süt asidini oluşturur ve sütün katılaşmasıyla birlikte oluşmaktadır. Özellikle kafkaslar bölgesinden sık olarak tüketilen kefir bir çok sağlık sorununun karşısında şifa iksiri olarak görülmektedir. Kafkas insanlarının uzun yaşamalarının sırrı kefire bağlanmaktadır. Kefirin içerisinde bulunan mikroorganizmalar prebiyotik denilen türdendir. Yani bağırsak floramızda bulunan zararlı bakterilerin vücuttan atılmasına ve yararlı bakterileri korunmasına yardımcı olur. Bu nedenle fonksiyonel besin olarak tanımlanır. Sağlığın kazanılmasında ve sürdürülmesinde kullanılan besinlerden biridir. Özellikle iştahsızlık, uykusuzluk, üst solunum yolu enfeksiyonları, astım, bronşit ve özellikle alerjik problemleri olan hastalarda kullanılması tavsiye edilmektedir. Sindirim sistemine ve bağışıklık sistemine çok büyük faydalar sağlar. Bağırsak işlevlerini düzene sokar ve kabızlık gibi sorunlara karşı büyük fayda sağlar. Piyasada meyve aromalı ve light türleri bulunmaktadır. Mümkün olduğunca ev yapımı kefirlere yönelmeliyiz. Bunun yanı sıra şeker hastalığımız varsa meyveli ve diğer şekerli türlerden kaçınmalıyız.
Aramalar: kefirin faydaları nelerdir, kefir ne işe yarar, kefir yararlımıdır, kefir tüketmenin faydası nedir