Sarımsağın damar açıcı bir etkisi vardır. Atardamar kireçlenmesine karşı faydalı olduğu gözlenmiştir. Bunun yanında akciğerler, kalp-damar sağlığı için ve özellikle kansere karşı koruyucu olması sebebiyle beslenmenin en önemli elemanlarından biridir. Sarımsak fonksiyonel gıda dediğimiz (ilaç gibi faydalı etkisi olan) besinler sınıfına girmektedir. Sarımsağı günde sadece 1-2 diş tüketerek kalp-damar rahatsızlıklarından ve kanserden korunmaya yardımcı olmasını sağlayabiliriz. Sarımsağın tüketiminde insanı uzak tutan maalesef bir şekilde ağzımızın ve terimizin kokması. Fakat bu kısıntıyı ortadan kaldıracak alternatif yöntemler mevcuttur. Sadece sarımsağın koruyucu etkisinden faydalanmak istiyorsak, yuta bileceğimiz büyüklükte bir diş sarımsağı bütün olarak yutalım. Bıçakla veya başka bir nesne ile kesilmediyse koku olmayacaktır. Ama ufakta olsa bir sarımsakta bir parçalanma varsa içerisindeki maddeler oksijenle birleşeceği için ister istemez kötü koku ortaya çıkacaktır. Diğer bir alternatif ise piyasada bulunan sarımsak turşularını satın almaktır. Turşu denilmesine aldanmayın çünkü hiçbir şekilde aşırı tuzlu bir besin değildir. Bu sarımsak turşuları rendelense de ağızda parçalanarak yense de hiçbir şekilde ağız kokusuna neden olmamaktadır. Turşu olarak da faydalı öğeleri insan vücuduna sağlar.
Konuyla ilgili aramalar: sarmısağın faydaları nelerdir , sarmısağın faydası , sarımsak nelere iyi gelir , sarmısak yararı nedir