Batılı toplumlarda yıllar önce Pro familia adı altında özel kuruluşlar oluşturulmuştur. Hemen her kentte bu tür kuruluşlar mevcuttur. Medeni ülkelerde yüzlerce şubesi bulunan bu danışma merkezlerinde çok fazla sayıda uzman görev yapmaktadır.
Erkeklere ve kadınlara nikah öncesi ve sonrası hayat arkadaşlığı sorunları, hamilelik, aile planlaması, cinsel problemler, sosyal sorunlar konusunda yardımcı olmaktadırlar. Bu kuruluşlarda görev yapan danışmanların hemen hepsi doktor, psikolog, sosyal pedagog diplomasına sahiptirler. Kadın görevlilerin oranı erkeklerden daha yüksektir.
Uygar toplumlarda 60 yıla yakın bir geçmişi bulunan bu kuruluşlar özerktir ve gizlilik ilkesine göre hareket eder. Örneğin, kadınları çocuk yapma konusunda ön yargılı davranışlarla etki altında bırakmaktan kaçınırlar. Bu nedenle bazı ülkelerde Katolik kilisesi bu kuruluşların varlığını kuşku ve hoşnutsuzlukla karşıladığını saklamamaktadır. Batılı ve modern ülkelerde uzun yıllardır sürdürülen bu politikalar ülkemizde de daha yeni yeni Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çalışması ile; aile bütünlüğünü korunmak, aile içi şiddetin önüne geçmek ve yardıma muhtaç ailelere düzenli bir şekilde destek sağlamak amacı ile "her aileye bir sosyal danışman" sloganıyla başlatılmıştır.