Hormonla ilintili ve doku bağlantıları arasında zayıflık halidir. Bazı çağdaş ülkelerde kadınların yüzde 82'sinde selüloit olayına rastlanmaktadır. Rahatsızlıkta giderek artış izlenmektedir. Daha okul çağındaki çocuklarda bile görülen selüloit, alışılmışın aksine artık erkeklerde de ortaya çıkıyor.
Hastalığın üç aşaması vardır. Birinci aşamada, toplanan ciltte küçük kıvrımlar ve pürüzler oluşur.
Cildin yüzeyi portakal kabuğunu anımsatır. İkinci aşamada, selüloit gözle tam olarak görülebilir, kasların gerilmesiyle tanınır.
Nihayet vücudun üst baldırlarında kollar ve kaba etler gibi yerlerinde belirgin olur. Nedeni ciltteki yağ dokularının normalin 10 katına kadar büyümesidir ve özel bir hormonun progesteron hormonunun, doku bağlaçlarının genişlemesine yol açmasıdır. Doku bağlaçları özellikle hamilelik devresinde büyük önem taşır.
Selülit ; spor, sağlıklı, yağsız beslenme, masaj ile büyük ölçüde azaltılabilir. Vücutta bir kez ortaya çıktıktan sonra ise, giderilmesi zordur. Merhem ve fitil ile yarar sağlanmıştır. Ancak en yararlısı bisiklete binme, yüzme, ip atlama, masaj ve kilo vermektir.