Yumurta her yaşta insanın beslenmesinde mutlaka bulunması gereken çok önemli besinlerden biridir. Yumurtanın yapısında bulunan protein, yağ, vitaminler ve mineraller sağlığımız açısından oldukça değerlidir. Tıpkı anne sütü gibi, yumurta da insan vücudu açısından "örnek protein" olarak sınıflandırılır. Örnek protein olması yapısında bulunan aminoasitlerin dengeli dağılımından dolayı vücutta kullanımlarının muntazam olmasından kaynaklanır. Yumurta, kendisiyle aynı miktarda protein içeren diğer besinlere göre vücut açısından daha faydalıdır. Yumurtanın ihtiva ettiği proteinlerden biri olan "albumin" bazı hastalıklara karşı vücut direncini sağlar ve hayati tehlike durumlarında insanın hayata tutunmasında önemli rol oynar.
Yumurtanın çok fazla koesterol içerdiği hemen herkes tarafından bilinir. Yumurtanın 100 gramında 548 miligram kolesterol vardır. Bundan dolayı kolesterol rahatsızlığı olan kişilerin yumurta tüketmesi kısıtlanır. Buna rağmen son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, yumurtanın serum kolesterolünü arttırmada düşünüldüğü kadar da etkili olmadığını göstermiştir. Kolesterol vücudumuzun bazı görevlerini üstlendiği için belirli miktarlarda alınması gerekir. Kolesterol vücuda dışarıdan aldığımız besinler yoluyla alındığı gibi vücudun kendisi tarafından da üretilmektedir. Bazı durumlarda besinlerden alınan kolesterol kesilse bile vücudun kolesterol oranının arttığı görülebilir. Bunun nedeni vücudun kendisine gereken kolesterolü besinlerden alamadığında, vücuttaki üretimini arttırarak dengelemeye çalışmasıdır. Bunu yaparken bazen aşırıya kaçabilmektedir. Herhangi bir kolesterol sorunu olmayan kişiler her gün bir adet, kolesterol sorunu olanların ise arka arkaya haftanın 3 günü yumurta tüketmesi sağlıkları açısından faydalı olacaktır. Yumurtayı haşlayarak her gün yemek alerjik açıdan sorun olabilir ve vücutta kaşıntı yapabilir. Bu sebeple değişik şekillerde pişirerek de yemeliyiz.
Tam yumurta; A, B grubu, E, K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Bunun yanısıra D vitamini de içerir. D vitamini besinlerde nadiren bulunduğu için yumurta bu bakımdan önemlidir. Yağ metabolizmamız için gereken "biotini" ve karaciğerde yağlanmayı engellenmesi ve beyin gelişimi için önemli olan "kolini" içermektedir. Yumurtanın sarısında demir, fosfor, çinko, selenyum ve iyot bulunmaktadır. Yumurtanın beyazı ise potasyum, sodyum ve magnezyum ihtiva eder. Saydığımız bu zengin besinsel içeriğinin yanında sabah kahvaltılarında yumurta tüketmek hafızayı güçlendirir, öğrenmeyi kolaylaştırır ve ruh halini sağlamlaştırır. Kilo kontrolü ve zayıflama için de sabah kahvaltısında yumurta tüketmek faydalı olur. Çünkü yumurta insanı tok tutan bir yiyecektir. Bu da öğün aralarında acıkmaları engeller ve böyle fazla enerji alınmasının önüne geçmiş oluruz.
Aramalar: Yumurtanın faydaları nelerdir? Yumurta nelere faydalıdır? Yumurtanın sağlığa ne tür faydaları vardır? Yumurta kaşındırır mı?