Solunum yollarında beliren bulaşıcı hastalıktır. Boğmaca hastalığının şiddeti ve yayılması giderek azalmaktadır. Bilim adamları, bunun hastalığı oluşturan nedenle ilgili görüyorlar. Günümüzde virüsler ve hastalıklar her zaman daha kötüye gitmiyor.
Normal hafif bir öksürük, eğer aradan iki hafta geçtiği halde, birer dakika süren nöbetlere dönüşerek artması boğmaca kuşkusu oluşturur. Bunu sesli bir solunum sıkıntısı izler. Hastalık en çok bir ile üç yaş arası çocukları tehdit etmektedir. Yetişkinler de boğmaca olabilirler.
Hastalık sadece öksüren hastanın mikroplu tükürüğünü solumakla yani damlacık yoluyla bulaşır. Bulaştıktan sonra, 5 ile 21 gün arasında bir kuluçka dönemi vardır. Her bulaşma mutlaka boğmacayla sonuçlanmaz.
Hastalığın üç aşaması vardır:
Nezle dönemi: 1 ile 2 hafta sürer. Hafif ateş yükselişi ve normale benzemeyen öksürük başlar. Başkalarına da en çok bu dönemde bulaşır.
Kramp dönemi: Bu dönem 4 ile 6 hafta kadar sürer. Bilhassa geceleri kramplı öksürük halleri ortaya çıkar. Öksürüğün şiddetinden gözün konjonktif tabakasında kanama olabilir.
İyileşme dönemi: Bu dönem de 2 ile 4 hafta sürer. Öksürük nöbetleri giderek seyrekleşmeye başlar.
Boğmaca mutlaka bir doktor tarafından tedavi edilmelidir. Akciğer iltihabı, beyin zedelenmesi gibi halleri önlemek için süt bebeklerine antibiyotik verilmesi gerekebilir. Tedavide temiz havanın da önemli katkısı vardır. Bol vitamin ve gıcık yapmayan (gevrek olmayan kolay ufalanmayan) hafif yemekler verilir.
Boğmacaya karşı bir aşı uygulanmaktadır. Üç aylık ve yukarı bebeklere verilmektedir. Çoğu doktorlar bunu tavsiye etmiyor. Çünkü aşının bazı riskleri söz konusudur. Bağışıklık süresi ise, sadece 2-3 yıl sürmektedir. Aşılanan çocuklar da boğmayaca yakalanabilmekte, fakat daha hafif geçirmektedir.