Alzaymır hastaları, hastalığın ilerlemesiyle birlikte yemek seçmeye başlarlar. Bu hastalarda tatlı yiyeceklere düşkünlük görülür. Hastalığın giderek ilerlemesi sonucu hasta yediklerini çiğnerken ve yutarken zorlanmaya başlar. Bu da hastanın daha yumuşak ve genellikle tek tip yiyeceklere yönelmesine yol açar. Hastalığın ilk evresinde hastanın çatal, bıçak gibi sofra aletlerini kullanma becerisi pek zarar görmediğinden bunları kullanarak yemeklerini yiyebilirler. Fakat hastalığın orta evresine gelindiğinde çatal ve bıçak kullanma becerisi azalır ve hasta açısından ilerlemeye devam eden sıkıntılı bir süreç başlar.
Alzaymır hastalığının orta evresinden sonra hastalar kaşık kullanarak yiyebilecekleri ve daha kolay çiğneyip sindirebilecekleri yumuşak yiyecekleri tercih etmelidirler. Alzaymır hastaları karbonhidrat, protein ve sebze içeriğine sahip çorbaları kolaylıkla ve severek içebilirler. Vücudunun ihtiyacı olan maddeleri de kendisine verebilmek açısından çorbalar alzaymır hastaları için önemli bir yere sahiptir. Süt, ayran ve yoğurt gibi gıdaları almalıdır. Yemesi açısından zorlanacağı et yemeklerinden, soluk borusuna kaçabilecek taneli yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Alzaymır hastaları için özel olarak hazırlanmış yaşlı mamaları vardır. Bunlar alzaymır hastaları için gerekli olan bütün vitaminleri ve mineralleri ihtiva ettikleri için kullanılabilirler.
Sponsorlu Bağlantılar: