Gebelik zehirlenmesi
Preeklamsi ve eklamsi şeklinde iki aşamada görülen gebelik zehirlenmeleri zamanında önlem alınmadığında anne ve bebek için hayati tehlike yaratır. Preeklamsi gebeliğin 24. haftasından itibaren kan basıncının yükselmesi ödem ve idrarca protein görülmesi durumudur. Yalnızca kan basıncının yükselmesi bile preeklamsiyi düşündürmelidir.
Preeklamsi fetüste (anne karnındaki bebek) gelişme geriliklerine, uterus (rahim) içinde ölümlere, ölü doğumlara ya da düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğmasına neden olur. Daha çok ilk gebeliklerde, çoğul gebeliklerde, çok genç veya 35 yaşın üzerindeki gebeliklerle, şeker, kalp ve böbrek hastalarının gebeliklerinde görülür.
Gebelik Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Preeklamsili annelere proteince zengin, tuzsuz diyet ve dinlenme önerilir. Şikayetlerin düzelmemesi durumunda gebeler daha sıklıkla uzman doktor tarafından izlenmelidir. Doktor tarafından gerekli önlemler alınır. İhmal edilen vakalar eklamsiye dönüşür ki bu durum anne ve bebek hayatını tehlikeye sokar. Gebede huzursuzluk, uyku hali, bulantı, kusma, en sonunda da kasılma nöbetleri ve bilinç kaybı görülür. Bu durum anne ve bebek ölümleri ile sonuçlanır. Anne ve bebek sağlığı açısından preeklamsi durumları uzman doktor kontrolünde dikkatle izlenmelidir. Gerektiğinde annenin hayatını tehlikeye sokmamak için erken doğumla gebelik sonlandırılmalıdır.