TURPUN FAYDALARI NELERDİR
Turpgiller familyasının en bilinen üyelerinden biri olan turp, bol miktarda C vitamini içeren ve özellikle salatalarda kullanılan bir sebzedir. Çiğ olarak tüketilen bir sebze olan turp, tadı güzel ve faydası bol bir sebzedir. İçeriğinde ayrıca bol miktarda iyot ve kükürt de bulunan bu sebze, karaciğerin ve midenin çalışmasına, böbreklerde oluşan kum ve taşın atılmasına da etki etmektedir.
Yine turp familyasında bulunan diğer sebzeler gibi, kanser ihtimalini oldukça azaltan ve önleyici bir etki gösteren turp, yüksek antioksidan özelliği göstermektedir. Bu etkisiyle detokslar için vazgeçilmez sebzelerin başında gelmektedir. Antioksidan özelliği ile de kalp hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirgemekte, felç ve katarakt oluşumunun da önüne geçmektedir.
Gebelik dönemlerinde en çok ihtiyaç duyulan demir ve folik asit açısından da oldukça zengin olan turp, gebelik sonucu sağlıksız doğumları önlemektedir. Kansızlık açısından da demir oranıyla faydalı olan bu sebze, tansiyona etkili bir mineral olan potasyum da içermektedir. Böbrek ve safra kesesinde taş oluşumunun da önüne geçen turp, boğaz enfeksiyonu durumlarında da iyi gelmekte, ses kısıklığını gidermektedir. Romatizmal ağrıların azalmasını sağlayan turp, hamilelik sonrası süt oluşumunu da arttırmaktadır. Salatalarda, yemeklerin yanında yenilerek tüketilebilen, suyu sıkılıp tüketildiğinde de vücuda birçok önemli fayda sağlayan Turp, sıklıkla tüketilmesi gereken sebzelerin başında gelmektedir.
İlgili aramalar: turpun faydaları nelerdir? turp nelere iyi gelir? kırmızı turpun yararları nelerdir?