Emzirme Tekniği
Genç anneler ilk emzireceği anı heyecanla beklerler. İlk kez emzirecekleri için acaba başarılı olacak mıyım diye düşünürler. Fakat tatlı heyecanın dışına kaçarak bu konuyu fazla heyecan yaparak abartmamalı, doğal karşılamalıdır. Doğumdan sonra ebe ya da hemşire; anneye gereken emzirme bilgisini vererek yardımcı olabilir.
Anne ilk günlerde yattığı yerde meme verir. Bunun için hafifçe yan yatar ve yattığı taraftaki memesini verir. Bebek, yüzü memeye dönük olarak yatar. Bu sırada bebeğin başı, annenin dirseğinin iç kısmındaki bir yastığa dayanır. Anne, göğsünü, serbest kalan elinin baş ve işaret parmağıyla meme süngerinin biraz altından tutar, meme başını bebeğin ağzına verir, diğer dört parmağıyla da göğsünü, alttan hafifçe kaldırır ve başparmağıyla meme süngerinin üst tarafından hafifçe bastırır. Bebeğin dudaklarının meme başına dokunmasıyla bebek, içgüdüsüyle (emme refleksi) hemen ağzını açar ve emmeye başlar. Emzirme sırasında, bebeğin burun deliklerinin memeyle kapanmamasına dikkat etmelidir. Annenin ve bebeğin bazı beceriksiz hareketleri ebenin ya da hemşirenin uyarılarıyla hemen giderilir.
Anne ayağa kalkabiliyorsa, oturarak meme verir. Bunun için anne, isteğine bağlı olarak meme verir. Anne, arkalıklı bir sandalyeye oturur, kucağına temiz bir bez serer, sonra bebeği kucağına alır. Bebeğin başı yine annenin dirseğinin iç kısmındaki yastığa dayanır. El tutuşları yatar vaziyetteki meme verişte tarif edildiği gibidir.
Emziren anne, ayaklarının altına bir tabure alırsa, daha rahat eder. Bu takdirde aşağıya doğru fazlaca eğilmesini önlemiş olur ve sırt ağrılarından şikayeti kalmaz.
Emzirmede Önemli Kurallar:
1. Emzirmede önce eller iyice yıkanmalıdır.
2. Bebek emzirmeye alınmadan önce göğüs başları silinip dikkatle temizlenmiş olmalıdır.
3. Göğüsler her emzirmede tamamen boşaltılmalıdır. Eğer bebek, göğüsleri boşaltamıyorsa, emzirmeden sonra göğüsler, göğüs pompası (trilin) ile boşaltılmalıdır.
4. Bebek, yirmi dakikadan fazla emmemelidir. Bu süreyi aştığında bebeğin fazladan süt alma olasılığı yoktur. Süt miktarının büyük bir kısmı, ilk 5-10 dakika içinde emilir. Bebek, yirmi dakikadan sonra emmez, sadece meme başını kemirerek oyalanır. Bunun sonucunda, meme başları tahriş olur ve kızarır.
5. Emzirme saatlerine mümkün olduğu kadar uyulmalıdır. Örneğin, saat 6, 10, 14, 18, 22. Bebeğin saptayacağı öğünler arasında en azından üç saat olmalıdır. Mide, alınan besin maddelerini ancak 3-4 saatte boşaltabilir.
6. Emzirmeden sonra geğirmesini sağlamak için bebek kısa bir süre dik tutulmalıdır. En iyisi, anne, bebeğin karnını omzuna dayar ve serbest eliyle hafifçe sırtına vurur. Özellikle, huzursuz ve sinirli bebekler, süt içerken hava yutarlar. Yutulan havanın bağırsaklara geçmeden çıkarılması gerekmektedir. Geğirme sırasında genellikle bir parça süt de çıkabilir. Bunun hiç bir sakıncası yoktur.
7. Göğüsler çok temiz tutulmalıdır. Sık sık sutyen değiştirmelidir. Sutyenin göğüslere iyice oturması ve göğüsleri sıkmaması gereklidir. Memeden taşan sütün sutyeni kirletmemesi için meme uçlarına steril bez konur.
8. Meme başının yara olmaması için her emzirmeden sonra meme ılık suyla yıkanıp kurutulduktan sonra, yumuşatıcı krem ya da merhem sürmelidir. Emzirmeden önce meme başları dikkatle ve iyice temizlenmelidir. Emzirme sırasında da meme başları bebeğin ağzına tam oturmalıdır.
Emzikli annenin özel şekilde korunmasına gerek yoktur. Anne mümkün olduğu kadar çok uyumalı ve sinirlenmemeli, sinirlerine hakim olmalıdır. Kendisinin de bir zamanlar annesine aynı davranışlarını sergilediğini unutmamalıdır.
Loğusalık döneminden sonra anne spor yapabilir, dans edebilir ve yüzebilir. Yüzmenin hemen arkasından duş almayı ve göğüsleri iyice temizlemeyi ihmal etmemelidir. Emziren anne ağır, yorucu sporlardan bir süre için uzak durmalıdır.