Normal Doğum Olayı
Normal doğum olayı üç aşamada incelenebilir:
Doğumun 1. Aşaması: Giderek sıklaşan sancılarla doğumun ilk safhası başlar. Kasılmalar ilerledikçe, vaginanın üst kısmına doğru uzanmakta olan rahim ağzı gevşer ve açılır. Rahim ağzının açılışındaki sancılar pek şiddetli değildir. Anne, kendini mümkün olduğu kadar gevşek tutmalı ve karın solunumları yapmalıdır.
Rahim ağzının açılma safhası ilk doğum yapanlarda 6-12 saat, daha önce doğum yapmış olanlarda ise 4-6 saat sürer.
Bebek, başı aşağıda olmak üzere rahimde, amnios sıvısıyla birlikte ince bir zarla çevrili kese içinde bulunmaktadır. Rahim ağzı açılınca bebeği çevreleyen zarın bir kısmı bu açıklıktan dışarı doğru itilir. Basınç ve gerilme sonucu bebeği saran zar patlar, amnios sıvısı dışarı akar. Bu safhada bebeğin başı göğsüne iyice eğilmiş durumdadır. Ama bebeğin ensesi pelvisin önüne bakar.
Doğumun 2. Aşaması: Önünde engel kalmamış olan bebeğin başı rahmin ağzını bastırıp aşağı doğru iter, rahim ağzı iyice açılır ve bebeğin başı vaginada ilerler. Anne, bebeği devamlı olarak dışarı atmaya çalışır. Dışarı atış ya da ıkınma sancıları arka arkaya, yaklaşık her iki dakikada bir gelir. Bu sancılar çok şiddetlidir. Rahim sürekli ve şiddetli kasılmalarla bebeği dışarı doğru iter ve karın kasları da yardımcı olur. Anne bu safhada karın kaslarını germek ve ıkınmak suretiyle bebeğin doğumuna etkin olarak yardımcı olmalıdır. Anne derin soluk alır, soluğunu tutar ve aşağıya doğru kuvvetle ıkınır, iki sancı arasındaki kısa sürede anne, vücudunu tamamen gevşetmeli ve basınçlı sancılar sırasında bebeğe giden oksijen kısıldığı için derin derin solumalıdır (göğüs kafesi solunumu). Bebeğin sancı aralarında oksijene çok ihtiyacı vardır. Yaklaşık olarak bir saat sonra (önce doğum yapanlarda bu süre daha kısadır) bebeğin başı vagina ağzında görünür. Şimdi annenin ıkınması gerekir. Çünkü baş mümkün olduğu kadar yavaş doğmalıdır. Ebe, bir eliyle bebeğin başını kavrar, diğer eliyle perineyi korur. Çoğu kez doktor, perinenin yırtılmasını önlemek için perineyi keser. Bebeğin başı yan döner.
Ebe, bebeğin başını hafifçe aşağı doğru, omuzlar dışarı çıkıncaya kadar bastırır. Sonra baş biraz yukarı kaldırılır ve vücudun geri kalan kısmı da zorluk çekmeden dışarı kayar. Artık ikinci safha son bulmuştur ve üçüncü safha başlamak üzeredir. Doğumdan hemen sonra anne, bebeğin ilk ağlayışını duyar ve bu ses, onun son saatlerde çektiği tüm sıkıntılarını unutmasına yeterlidir. Bebek, annenin bacakları arasına konur. Eğer gerekiyorsa, ağzı, burnu amnios sıvısından temizlenir. Göbek kordonu bebeğin göbeğinden bir karış uzaklıkta iki yerden pensle kıstırılır ve keskin olmayan bir makasla iki pens arasından kesilip bağlanır. Bebek artık başlı başına bir varlıktır. Anne şimdi tüm sıkıntılarından kurtulup rahatlamıştır. Ebe, (son) plasenta ve zarlarla uğraşırken anne, bebeğini ilk kez görür.
Doğumun 3. Aşaması: Doğumun bu safhasında plasenta ve zarlar (son) dışarı atılır. 20-30 dakikalık bir dinlenmeden sonra rahim, plasenta ve zarları dışarı atıncaya kadar kasılmalarını sürdürür. Biraz kanama olur. Doktor, plasentanın tamamen dışarı atılmış olup olmadığını kontrol eder.
Artık annenin görevi tamamlanmıştır. Çektiği bunca sıkıntılardan sonra epey yorgundur. Çoğu kez üşür, şiddetli titreme nöbetleri ve ter boşanması sık görülen durumlardandır. Bu belirtiler kasların doğum sırasında aşırı derecede çalışmasının sonucudur ve tehlikeli değildir. Perinenin kesilen yeri, kısa süre verilen narkoz sırasında hemen dikilir. Ebe, sonra anneyi yıkar ve bir yatağa kaldırır. Anne yorgunluktan derin bir uykuya dalar.
Ebe, annenin durumunu iki saat daha kontrol eder ve normal gördüğü takdirde odasına kaldırtır.
İlgili aramalar: normal doğum olayı nasıl gerçekleşir? doğumun aşamaları nelerdir? normal doğum nasıl gerçekleşir? normal doğumda neler olur?